Okas… okas… okas-misasi????

Okaspirn! (Ing. keeles: prickly pear.)

Sellist vilja kasvatavad need suured mikihiirekõrvadega kaktused, mida Teispoole mesilaste kõrbe ümbrus tihedalt täis on – kasvatatakse neid nimelt lausa kultuurviljana põldudel. Egiptlane nimetabki neid kaktuse viigimarjaks – tiin shuki. Olen neid tänavanurkadel müügis näinud juba aastaid, aga maitsta sain esimest korda – eile! Oli selline algul nagu mittemidagiütlev – seemneid täis nagu guaav, aga vesisema viljaga; midagi karusmarja ja guaavi vahepealset siis. Maitse oli ka… nii otse turukotist  ja soojana võttes ei hapu, ei magus, ei kibe – nagu polnudki õiget maitset.  Pärastpoole  külmikust külmalt võttes tundus siiski juba ergum ja päris karastav, umbes nagu vähese suhkruga keedetud magedamat sorti värske õunamoos. Vahelduseks muudele õige mesistele maitsetele nagu viigimarjad või datlid, mille hooaeg ka kohe algamas – miks ka mitte!

Ega sellise tarbimine polegi kõige kergem – nagu omaette teadus peaaegu. Kõigepealt on ta väljast üleni täis imetillukesi pealtnäha süütuid “pehmeid” okkaid. Peaks aga ükski selline teile sõrmenaha vahele sattuma ja ebamugav järgmised 12 tundi on kindlustatud! Sestap esimese vilja võtsin kilekotist… kahvliga! Siis vaatasin (olin just üksi kodus), et pole siin häda midagi – ju on juba kultuurviljaks arendatud! ja asisin keskelt paljaste näppudega. “Sul vedas,” nentis Teispool koju jõudes, ja näitas vastu valgust, kus kõikjal tegelikult pesitsesid väiksed kurikavalad “niidiotsad” – otstes küll veel hulga rohkem kui keskel, “tüügaste” küljes.

Ehk et sellisest viljast tuleb kindluse mõttes haarata jah kahvli või käterätiga ja kõigepealt lõikuda ära kumbki ots.  Seejärel teha õhuke sisselõige nahasse – just nimelt nahasse, sest õiget koort sellel viljal polegi, pigem selline paksema ploominaha moodi asi, mille seejärel käte(räti) vahel kenasti ümbert koorida saab. Edasi on maitseasi – kas süüa kõik korraga, koos seemnetega, või koorida veel ära ka õhuke viljaosa ja jätta seemnetega südamik nt mahla mikserdamiseks. Samas on just südamik kõige suurem ja mahlasem osa viljast!

Süües liikusid mõtted karusmarjamoosile või -marmelaadile. On see äkki hea moosivili? Veebist leidsingi mitu retseptikohta ka. Kas just katsetada viitsin, aga võib-olla viitsingi ka – sest mis siis, kui ongi just moosina eriti hea tulemust loota? Siinsetest stampmoosidest – maasika, vaarika, kirsi ja viigimarja – on muidu kõrini. Poemoos on poemoos…

Õlut ajada pidi neist ka saama, sellist mehhiko õlle laadset siis vist. Kui kellegi neid nurgas jõude vedeleb. 😉

http://mostlyphotos.wordpress.com/2009/08/29/prickly-pear-jam/

http://www.rootsimple.com/2007/08/prickly-pear-jelly-recipe.html

Advertisements

2 thoughts on “Okas… okas… okas-misasi????

  1. Mina ka maitsesin seda imevilja viimasel päeval enne Eestisse lahkumist. Olime autoga lennujaama teele ja sõber nägi tee ääres meest müümas, küsis kas ma tahan? Nägid siuksed kahtlased välja, miskid imevigurid… mõtlesin ära proovida, kuigi esimene mõte tuikas peast kohe läbi, et pole vaja seda kõhulahtisust ega toidumürgitust sinna lennukisse, aga nagu hiljem selgus, ei hakkanud kumbki külge. 😀 Müüja kooris need vigurid veel ära ja pistis kilekotiga mulle aknast sisse. Täpset maitset ma ei mäleta, aga meenub, et sellised maheda magusa maitsega olid, ei teagi mida meenutasid, siuksed õrnroosad. Jah, Egiptus on ikka paradiis minusugusele puuviljaarmastajale 🙂

  2. Naljakas – ka mina otsustasin just viimasel Kairo-päeval, et proovin ära need vidinad, mida olin terve aeg tänaval müügil näinud, aga polnud julgenud maitsta. Müüja kooris kenasti ära ja pistis mulle pihku. Minu jaoks tekkis seos granaatõuna ja banaaniga miskipärast – ehk seemnete pärast? Hapu polnud, oli magus ja pehme. Hea, et nüüd tean, mis see oli, sest mees ei suutnud mulle selgeks teha 🙂

Lisa kommentaar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s