Robinsoni retseptikogu

NB! Kui elad 5 minuti autosõidutee kaugusel Rimist, Prismast, Maximast, Selveri Köögist, Stockmanni gurmeeletist ja, kuidas nad sama asja seal Viru Keskuseski nüüd nimetavad – Toidumaailmast! – siis ära seda lugu loe, siin pole sulle midagi. 😛

IMGP1139x

Ei, see pole kokaraamat 😀 ja mina oleksingi viimane inimene sellist kirjutama. Minu stiilis toidu tegemine käib üldiselt nii, et vaatad veebist, mis selle toidu sisse käib. Noh, pooli asju kodus polegi, teise poole asendad millegi idee poolest lähedasega. Koguseid ei viitsi üles kirjutada – paned tunde järgi. Siis keedad-küpsetad, ka natuke tunde järgi (kelle ahjus on 180C täpselt 180C?? Palju õnne teile, siiralt! :)).

Siis maitsed veidi, sellest nurgast, mis on enam-vähem, ja viskad ülejäänu prügikasti. 😛

Kuid armastus käib ju kõhu kaudu…

Tegelikult Teispoolele teeb tema lemmiksööke tema ema, nii et sellega polegi muret, kuid mulle? Endale pean ma oma lemmiksööke ikka ise tegema, sest kes teine siin neid ära tajuks? Kuigi täna näiteks tahtis Teispool mind rõõmustada ja tuua mulle hommikukohvi kõrvale kaneelisaiakesi vms rohke suhkruga saiakesi, mu salajast pahet. Neid harilikke suuri hetkel ei olnud, seega võttis karbi natuke väiksemaid, kah ilusti rõngas ja midagi pruuni keskel…

Need olid nimelt täiesti suhkruvabad salaami- ja pizzasaiakesed, nagu koju jõudes tuvastasime. Oi ta oli õnnetu! Nii sarnased ju? 😛

Aga siis et… endale oma lemmiktoite teen ma üldiselt ise ja sellega seoses hakkasin täna mõtlema, et millised oleksid need umbes 10 retsepti, mis on eestluse lahutamatu koostisosa, milleta isegi minusugune kosmopoliit (=ajab võrseid igas mullas ühe hooga) ja kobanäpp hakkama ei saa? Siis mitte mingid eksklusiivsed koogi- ega kastmeretseptid, mis on ilmselt kõik Eesti kööki imporditud ja rohkem rahvusvaheline kraam (Baked Alaska foto eespool on lihtsalt õrritamiseks – väga vabandan!!! 😛 ja kuna hapukapsas pole eriti fotogeeniline), aga millised on näiteks need põhilised koostisained või tooted, milleta polegi võimalik üht või teist Eesti kõhu heaoluks hädavajalikku rooga valmistada?

Kevadel ma juba hapendasin kapsast vinegrettsalati jaoks (praegu muuseas on Egiptuses suurepärane kapsa hapendamise aeg, kuna ainult praegu on selleks piisavalt külm – kapsas ei talu sooja üle +22C)  ja kurki olen nüüd marineerinud juba korduvalt. Egiptlane marineerib kurki enamasti köögiviljasegu koostisosana, kus kurki on alati liiga vähe ja ta on ka liiga väikeseks lõigutud, liiga vissiks kuivanud ja liiga piprane. Mulle meeldib selline teglikult poolrootsilik magusapoolne ja mahe kurk.

Ja täna oleksin äärepealt hakanud majoneesi tegema, kuna kartulisalat ootas kastet; aga Teispool kogemata linnast tõi ja jätsin need kokakatsed siis mõneks teiseks korraks. Kuna majoneesi armastab egiptlane ka väga, paneb või asemel leiva vahele, aga alates meie siiakolimisest on majoneesi hind müstiliselt enam-vähem kahekordistunud – juba ligi 1.50 eurot pisikese 200grammise purgikese eest, see on mõne mehe päevapalk meie kandis. Isegi liiter õli maksab vähem, muidugi õlist olenevalt, aga majonees ongi klaas õli ja kaks munakollast. Veidike sinepit, veidike äädikat ja maitseks soola-suhkrut. Ei midagi keerulisemat! st retsepti järgi ei midagi keerulisemat.

Millised siis oleksid need eestlase kõige ürgsemad köögioskused, mis meil võiksid selged olla ettenägematuteks juhtudeks ja igatahes siis, kui keegi soovib mõnel kaugel maal oma edasise elu veeta? (Mõtlen hirmuga, et kas see siis sisaldab ka leiva küpsetamist??? Kohvi röstimist, meie maitsemeelele sobivalt? Veel mingeid kohutavaid kokanduslikke piruette?)

Robinsonide Eesti retseptiraamat

  1. hapukapsas
  2. hapukurk
  3. kuidas keeta peeti
  4. kohukesed, või kas peaks alustama mageda kohupiima valmistamisest
  5. lllllll…leib (must, rukkijahust)
  6. kartulisalat
  7. kringel

Pool nimekirjast pole küll rangelt võttes koostisosad, aga ei suutnud neid ka kirjutamata jätta. 🙂

8. mustikad…

arutasime nimelt just ühe eestlannaga mustikakookide retsepte – küll neid on palju ja külll need on head! Kuid mustikate puhul peab vist küll alla andma – neid kas on või pole ja maasikate hapendamisest vms abi ei ole. Tegelikult peaks saama mustikate asemel koogi põhjale määrida mustikamoosi, ja siis täidis peale? Moosi meil mõnikord siiski leiab.

9. …?

Aga sinu robinsoniretseptid, milleta sa kuidagi ei saa?

Advertisements

Lisa kommentaar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s