Mida Egiptusest osta

 

Vabandan, et see mitme aasta tagune postitus vajaks tublisti täiendamist, kuigi vale pole ka praegu veel midagi 😉

***

kaamel

Ausalt öelda arvasin ka mina pärast esimest Sharmis käiku, et kogu väärtusliku ostukraami Egiptuses moodustavadki vesipiibud, laulvad kaamlid (NB! millest siin rohkem juttu ei tule) ja muu kitsh. Ja veel esimese Sharmis veedetud aasta lõpul arvasin, et ega naturaalsest nahast jalanõusid jms Egiptuses vist küll ei toodeta. Et kõik on Made in China. Anyway, hakkan siia nüüd vähehaaval lisama, kuidas lood tegelikult on.

Nefertari looduskosmeetika

Nimetust poekesest Sharmis käisin pikka aega mööda, arvates et  tegu on “igava” ja kalli Euroopa looduskosmeetikapoega, ühega neist paljudest, mis naturaaltrendi lainel surfata püüavad. Sisse astuma sundis vajadus leida …jõuluküünlaid. Ja nii see siis algas.

Sharmis on praegu vaid üks poeke, Alf Leila wa Leila basaaririvi poeke nr 5 (pankade poolses otsas). Kairos on aga poode hulgim, mh CityStarsis ja hinnad on seal keskmiselt poole odavamad kui Sharmis, nt Sharmis vähemalt 120£E maksev kreem Kairos u 70£E, 30£E maksev kreem vastavalt 15£E jne. Kui Sa ei oska suure valiku juures kohe midagi otsustada, siis nt minu lemmikud on nahka silendav Face and neck cream, mis pole põrmugi halvem kui, ütleme, Guerlain, ning üks klaaspurgis müüdav puhastav mask, mis meenutab klinkriks kuivanud savi tükke ning teeb naha pehmeks ja värskeks nagu beebil. Kreemid on peaasjalikult mesilasvahast ja erinevatest õlidest segatud ning seetõttu on rikkalikust välimusest hoolimata kerged ja ei ummista nahka. Oliivõliseebid on piisavalt head ja hooldavad isegi neile, kes seebi pesuvahendina muidu ammu unustanud, ja ilusad pealekauba. Ning looduslik lõhnavesi (nt sidruni-laimi) on kerge ja värske päikeseski kasutada. Kaupu on neil veel mitmesuguseid:
***
Kui Nefertari on Egiptuse “eksklusiivkosmeetika”, siis mida kasutab nutikas kuid tühjema taskuga egiptlanna? Teispool tõi turutänava poest ükspäev kaks potskut ja ütles: seda näe määri peale, ja pärast, näe, hõõru sellega sisse.
Tegemist on loodusliku saviga ja loodusliku mandliõliga. Msndliõlil ka kenasti tervishoiuministeriumi litsentsinumber peal. Savi nii 20 egp kanti, selline eriti peen ja kreemjas konsistents ning 100% valmiskraam – võta näpuga ja määri peale. Õli hinda ei mäleta, aga ühekohaline number igal juhul. Sharmist ei oska pakkuda, kas leiab, kuid Hurghada soppidest võib-olla isegi, kui otsida nn maitseainepoodi kohalikele suuntud turu kandis, mis tegelebki igasugu loodusliku kraami müügiga, Teispool ostab sealt näiteks kunstvaha meeraamide aluseks.
Savi tootja:http://asala-mady.com/en/Home/default.aspx (veel palju põnevaid tooteid seal)
***
Malaika Linens puuvillane ja linane voodipesulinen_cushion_peacock
Ütlen kohe ära, et Sharmist sa nii kaunist (või üldse mingisugust) linakaupa ei leia, kuid üks hästi varustatud poeke asub Hurghada lähistel El Gounas, Abu Tig Marina esplanaadil. Lina on muidugi mõnusaim materjal, millesse mähitult näha ilusaid unenägusid +40C, kuigi ka vähemas suvekuumuses. Esimeseks Sharmi suveks valmistudes ja kohalikku kaubahõredust juba tundes sestap astusingi kodus läbi Teasponi vanalinna kauplusekesest, et valida kaasa üks korralik komplekt linaseid linu jms. Müüjanna, kuuldes, kuhu kaup läheb, ahhetas : “Egiptusse? Aga neil on ju omal nii kena linakaup?” Teasponi rahvas oli tutvunud Egiptuse eksklusiivse linakaubaga Saksamaal messil käies, ja paraku nii ongi, et kui veebis ringi surfata, siis kaunist ja kvaliteetset Egiptuse puuvilla ja lina leiab peamiselt nt USAs asuvate aadresside tagant. Ja siin kohapeal mõnedes Kairo eksklusiivsetes kaubamajades, nagu Four Seasonsi mallis asuv Beymen. Ning siis Hurghadas. Malaika araabia keeles = ingel.
* * *
Sharmis on Egiptuse kvaliteetkaupadest esindatud veel :
Mobaco Meeste ja naiste puuvillased ja linased rõivad. Egiptuse „Baltika“.
Cotton People Tundub, et kontseptsiooni taga on sakslased, kuid valmistavad (Egiptuse maailma parimast puuvillast) egiptlased. Laste t-särgid, pidzhaamad jm pehmed ja armsad puuvillatrikoorõivad. Juhuslik valik Tiran Centre ja Hadaba lasterõivapoodides.
Cotton House Igapäevasem ja pitsilisem pesu, pidzhaamad, öösärgid ja hommikumantlid meestele ja naistele soodsate hindadega. Sharmis pesupoole esinduspood Il Mercatos ning kaamlivabu (nt triibulisi) t-särke, shortse jms müüdi viimati keldrikorruse poekeses Three Corners Kiroseiz hotelli pisikeses kaubakeskuses.
Cleopatra Keraamilised seina- ja põrandaplaadid, valamud, vannid jms.Näha saab esinduspoes Hay el Nouri linnajaos üsna Delta Sharmi vastas ja veebis siin:

[Teema aja jooksul täieneb sest ühelt poolt on Sharmis tõesti väga vähe harilikku Egiptuse kaupa saada ja teiselt poolt kõik ju turisti ei huvitagi, ei hakka ju keegi siit kaasa tarima mööblit või potte-panne või, ütleme, keraamilist põrandaplaati]

Kui Egiptuses toodetu sellegipoolest veel külmaks jätab, siis Kairo eksklusiivsemates ostukeskustes on tõepoolest esindatud maailma kuumimad nimed. Et tase kohe paika panna siis – kelle ülikondi kannavad viimased kaks Bondi – Brosnan ja see uus poiss nüüd? Muidugi Brionit. BrioniBrioni ülikondade kohta öeldakse, et neist parem maailmas on veel ainult Londoni Savile Row klassika, ning et nende kandjat hakkavad inimesed märkama, ise mõistmata miks ja mis temas silma jääb. Ning et see on ärimaailma ultimate power look. Muidugi kannab Brionit siis ka Donald Trump. Ning kuuldavasti nii Dmitrij Medvedjev kui ka Vladimir Putin (üks ja sama stilist?). Vot seda Brionit niisiis saab Kairos osta Brioni poekesest Four Seasonsi Giza hoones asetsevast väikesest tahab-olla luksuskaubakeskusest First Mall. Kuigi ülikondade hinnad peaksid algama Riigikogu liikmete kuupalga tasemelt, siis mina leidsin Brioni seetõttu, et ajakirjareklaami ajendil käisin näitamas Teispoolele Uue Ajastu Pehme Mehe kõige pehmemat ja nunnumat palmikukampsunit, mille materjaliks meriinovilla, mohääri ja kashmiiri segu, ning mis ei maksnudki enam kui 2500£E, kuid et hooaeg oli juba lõppemas, siis müüja oli nõus andma ära 1700£Ega. Paraku Teispool hinnanumbrit nähes ajas sõrad sirgu ja.. kampsunita me sealt välja kõndisimegi. 😦

P.S. Kui ülikonna eest 15 000 £E  välja käia hetkel nagu ei imponeeri, siis Kairo tuhandetest või võib-olla miljonitest rõivakauplustest võib (tundmata materjalist kuid) viisaka kvaliteediga ülikonna kätte saada ka 150 £E eest ja viimati kohtasin Semiramis Intercontinentali (NB!) eksklusiivses II korruse butiigirivis peenest täisvillasest meestepükse ja -pintsakuid u 500£E emb-kumb. Kohalik elatustase on just selline, et kuupalga hind pükste eest välja käia on juba eksklusiivne värk. Kohaliku linnakese parimast poekesest ostsime läinud aastal Teispoolele korraliku villasegu ülikonna kokku 350£E eest, see oli Teispoole arvates küll veidi kallis, kuid õnneks oli ta siiski ostuga nõus. Villane pole siin eriti otsitud kaup (õieti seda ei küsitagi) kuna esiteks selline ülikond ei läigi prestiizhselt ja teiseks lihtsalt ei osata looduslike ja sünteetiliste tekstiilikvaliteetide vahel vahet teha, looduslikku tuleb igapäevarõivaste puhul lihtsalt niivõrd harva ette. Villase tunneb üldjuhul poes ära sellest, et see rusikasse kokku pigistades kortsub, ning kinnitust saab hiljem, kui kohvris kortsunud ülikond veega aurutades (nt vannituppa rippuma jättes)  iseenesest taas sirgeks tõmbub.

Edasi jälle ka naisterahvastele mõeldes on uues popis Citystars kaubamajas (Kairo Viru Keskus) esindatud nt järgmised kaubamärgid:
Virgin Megastore (unisex 😉
Nine West
Escada
Gerry Weber
Karen Millen
Laurel
Mango
Morgan
Naf Naf
Promod
Ricci
H&M
Benetton
FCUK
Givenchy
Guess
Tommy Hilfiger
jne

ning Four Seasons Nile Plaza’s asuvas Türgi investorite eksklusiivkaubamajas Beymen nt:

Yves Saint Lauren

Diane Von Furstenberg

Balenciaga

Anna Sui

Louboutin

Dior

Chloe

Miu Miu

jne, kokku 50 (sedapuhku ehtsa 🙂 ) tippkaubamärgi ringis.

2 kommentaari “Mida Egiptusest osta

  1. Tere, olen Egiptimaa päikese all aastaid kautanud EVA firma päevitusõli porgandiõliga. Eelmisel talvel aga kaupmehed ütlesid, et seda enam ei toodeta. Kas on uut kohalikku imerohtu, mis nahal ära kärsata ei lase? Tulek Sharmi juba pühapäeval, inhsallah…

    1. Tere, ise olen küll rohkem igasugu muid porgandiõliga tooteid kasutanud, nt Hawaiil on neid päris palju. Aga et EVA õli enam ei toodeta… oletan et nõudlus jäi väikeseks riigis, kus rohkem minekut on hoopis SPF90 totaalsel päikeseblokil, sedagi kõigest näo jaoks ;).

      Nefertaril on küll olemas after-sun, üpris meeldiv nisuidudega ja sünteetiliste parfüümide vaba. Päikeseõli osas tõesti ei mäleta, kuna selles hinnaklassis mida nad kipuvad Sharmis küsima (u 160egp 150 ml pudelikese eest) on ju valida juba mida iganes. Kuid kui soov midagi eksootilist proovida, siis RENEISSANCE spa Hadaba endises Three Corners St. George, uue nimega Xperience St. George Homestay, müüs vanasti üht omasegatud päevitusõli, mis lõhnas vapustavalt (pakun et looduslike eeterlike õlide segu – ei midagi odava Egiptuse parfüümipoe laadset!) ja ka jumet andis, mis mühises. Kuigi veidi kahtlustan, et tegemist oli lihtsalt tee-ekstrakti segamisega õlidesse (kuna kaunis konjakijume kippus dushi all pikkamööda maha kuluma :P). Kuidas ka ei oleks, õli ise oli meeldiv, efekt nahatoonile silmpilkne ja alati kui kasutasin, hakati ümberkaudu ninadegqa tõmbama ja ka omi pudelikesi välja otsima :D. Kui aega ja viitsimist on, võib sealt läbi astuda, Council Streetil pärast Delta Sharmi üks esimesi hotelle seal kust Hadaba hotellide rajoon lahti läheb. Kippus olema vist 100 egp ringi pudelike, aga noh väikese partii värk.

      Kui see nüüd polnud mõne töötaja erasaladus kes koos sellega ka ammu lahkunud (oli see aastal veel 2006…). Spa on küll seni sama :). Nefertarit vahendasid nad seal ka.

Lisa kommentaar