Kinnisvara

Alustuseks kiire võrdlus Hurghadaga, mis ühtlasi kirjeldab, milline õigus omandile on võimalik.

Siinail ei saa välismaalane hetkel (2016) kehtivate seaduste alusel omada maad. Seetõttu eluruumid müüakse vallasvarana ehk kasutusvaldusena, ingl. k-s usufruct. Egiptlane saab osta ka lihtkinnisvarana ehk freehold, KUI arendaja ise maad omab (enamasti, kuid mitte alati). Sellist omandit ei saa kasutada nt pangalaenu garantiiks, kuna kasutusõigus pole ju kinnisvara ja seda ei saa pantida. (Või umbes nii. :))

Hurghadas teadaolevalt müüakse eluruumid kinnisvarana, koos maaga ehk freehold, tähele panna et sel juhul peab ka müügilepingus olema täpsustatud korteri juurde kuuluva mõttelise maaosa suurus nt 24/3400m2.

Kuni u 2005 said ka välismaalased Siinail osta kinnisvara koos maaga, ja neil omanikel on õigus seda ka nii müüa nt egiptlasele, kuid mitte välismaalasele.

See ei ole Egiptusele spetsiifiline tingimus, vaid paljudes nõutud piirkondades maailmas nagu nt Londoni või Stockholmi kesklinn eelistavad maaomanikud müüa nt endale kuuluvas hoones olevaid kortereid kasutusvalduse korras. See ühtlasi tähendab, et väljaspoole ostetavat pinda jääva osa
korrashoiu, remondi jms eest vastutab mitte ostja või ostjad kollektiivselt, vaid omanik. Ei ole vaja korteriühistut moodustada.
Inglise keelt hästi valdavad võivad järgmisest dokumendist lugeda usufruct’i jm osalise omandiõiguse liikide kohta väga täpselt: http://www.dutchcivillaw.com/content/dutchcivillaw022.htm

Hinna poolest algavad Hurghada korterid madalamalt, ja täpselt ei tea aga ei üllatuks kui lõpevad kõrgemal, kuna seal on rohkem maad luksuslike hiigelvillade ehitamiseks, samas kui kesklinna ehitatakse peamiselt kõrhooneid, kus võib olla mingi basseiniala, kuid aeda harilikult mitte.
Võrdluseks Sharmi arendused on maksimaalselt 3korruselised, uuemas Nabqi rajoonis ja mägedele lähemal ka kuni 5korruselised, kuid peaaegu alati on olemas ka haljastus ja muru, ehk et umbes pool on hoonete all ja pool on aed.  Ka luksusvillasid on, kuid kuna maa on kallis, siis villad on väiksemad ja aiad nende ümber miniatuursed, üle 10 mln egp üldjuhul ei ulatu.
Alampiir u 220-250 000 egiptuse naelast. Hurgadas on olnud kortereid pakkuda 60 000 egiptuse naelast alates, 40 m2ne stuudio kõrges korterelamus El Gouna ja Hurghada vahele jäävas veel väheasustatud piirkonnas.

Puudub kinnisvararegister või seda ei kasutata. Vormistatakse lihtne ostumüügileping, millele kumbki pool alla kirjutab ning lepingu võib saata kohtusse allkirjade kinnitamiseks (sarnane notariaalsele tõestusele), sel juhul saadakse kinnitatud allkirjadega leping. Ostes on oluline seetõttu veenduda, et müüja on tõepoolest korteri või hoone omanik ja tal tõepoolest on õigus seda teile müüa. Ja et ta pole seda juba enne või mitmel korral müünud veel mitmele muule ostjale. B-) Sharmist selliseid juhuseid ei tea, kuid võimalus on.
Firma arenduse puhul peaks üldjuhul pöörduma arenduse omaniku ehk nn compound’i juhtkonna poole, kes vormistab lepingu uuele ostjale ja sel juhul hakkab ka kasutusõiguse aeg 50a otsast peale jooksma uue ostja kasuks. Lepingu ümbervormistamine maksab harilikult 5% ostu hinnast, kes selle tasub, on kokkuleppe küsimus.
Uusostu puhul (korterit pole eelnevalt kasutatud) see vormistamistasu puudub.

Uusostu puhul saab kasutada arendaja järelmaksu (pankadega ei pea tegemist tegema), mis võib ulatuda 2-6 aastani, maksesagedusega kord kvartalis. Kuni 3a on harilikult intressivaba. Järelmaksuga osta on u 5-10% kallim ja lepingu allkirjade kinnitamine kohtus toimub alles pärast kõikide osamaksete tasumist.

Uusostu puhul sageli lisandub ostu hinnale 10% nn maintenance tasu, kui ostate korteri nn compoundi’st ehk elamukompleksist. Selle raha hoiustab arendja vähemalt idee poolest panka ja sellelt laekuvaid intresse kasutab jooksvaks korrashoiuks – üldruumide ja ühiskasutatavate alade koristamine, aedade ja basseinide hooldus, prügivedu jne.
Vanemates compound’ides nagu Delta Sharm, see tasu makstakse jooksvalt igal aastal ja on keskmiselt 50-70 egp, max 100 egp ruutmeetri kohta aastas, korteri suurusest olenevalt (umbkaudselt ja ümmarguselt) 2000-4000 egp.

Eraomaniku puhul seda tasu pole. Eraomaniku hoones aga võib juhtuda, et elekter ja veevarustus on korraldatud otse – n-ö riigi elekter ja vesi, mis on kordades odavam. Kompaundid loetakse turismiettevõteteks, mis ostavad riigilt elektrit ja vett turismiettevõtete hinnaga ja müüvad omanikele edasi, mis on kordades kallim.
Selle vahe siiski üldjuhul korvab kordades kaunim ja heakorrastatum ümbrus, ning nt basseini olemasolu, kuid kes pensionipõlveks soodsat peatuspaika otsib ja silmailu nii oluline pole, võib sellele aspektile mõelda. Keskmiselt siiski, ka nende kõrgete hindade juures, on 2 toalise korteri vee ja elektri kulu kasutusest ja aastaajast olenevalt 200-800 egp.
Kõige suuremad on kulud suvel kui tuleb kasutada konditsioneeri. Samas on tänapäeval head võimalused sisustada korter elektrit ökonoomselt tarbivate seadmetega nagu LED pirnid, ökonoomsed külmikud ja pesumasinad, kiirveesoojendajad (termosboilerite asemel), induktsioonpliidid, samuti on suhteliselt laialdaselt kasutuses gaasipliidid, kuigi mõned uuemad kompaundid neid turvaettekäänetel ei soosi.

Sellega seoses on oluline nt hoone asend ja korteri paiknemine selles. Kõige palavam ja suurimad elektrikulud on katusekorrustel ja keskpäevapäikesesse ehk lõuna poole suunatud korterid. Nt Hadaba Sea Street’il on küll imelised merevaated, aga elutoas on tunne nagu päikese kätte asetatud akvaariumis. Samuti ei saa sel juhul praktiliselt aprillist novembrini kasutada oma ilusat rõdu või terrassi rohkem kui õhtuti – muul ajal on seal
lihtsalt väljakannatamatult palav. Parem on õhtupäikesesse suunatud rõdul või selline asend, mille puhul päike paistab rõdule ainult päris vara hommikul – itta või põhja suunatud korterid.

Keskmine korrus on temperatuuridelt parim – ei külm ega palav, alumine pole ka paha, kuigi suvel liigub õhk vähem ja talvel on see korrus kõige jahedam. Sharmis küll ma ei tea et läheks vaja päevakütet, vahel siiski öökütet või täiendavat ja paksemat tekki.

PIIRKONNAD JA ARENDUSED
Nagu olevat öelnud Hiltoni hotelliketi asutaja Conrad Hilton hotellipidamise kolme tähtsaima teguri kohta: „Location! Location! Location!“

Projektid on loetletud geograafilises järjestuses Vanast Turust Nabqi lõpuni, sh Nabqis mere poolt alates nn liinide kaupa.

Piirkond: VANA TURG

El Kheima
Ainus arendus selles piirkonnas, mida tean, ja rohkem sinna vist ei saagi mahtuma ka. Omanimelise ranna vastas üle tee.  Olukorda seal täpselt ei tea, aga ilmselt ootab turuseisu paranemist. Kui käivitub siis saadaval uusmüük.

Piirkond:HADABA

Kaljupealne rahulik elamurajoon. Ruutpesitsi tänavad ja tihedalt kõrvuti paiknevad 2korruselised 4 korteriga elamud, millel igaühel oma omanik. Maja ümber kitsuke paarimeetrine aiariba, mida kasutab alumine korrus ja ülemine harilikult saab kasutada katust.
Siin eelistavad elada ja rentida nt sukeldujad, kes pärast päevtöö lõppu ei vett ega ka turiste rohkem näha ei taha. Välja kujunenud rajoon, kogu vajalik teenindus ja kaubandus on olemas, hinnad on mõõdukad. Basseinid puuduvad, on nn metsik rand ehk kohalikud teavad rada mida pidi saab kaljudelt alla veepiirile ronida Ras Katy neeme lähedal.
Mõned hajali kompaundid hotellide vahel

French School – tihe hoonerõngas ümber ühe basseini. Hadaba alguses, Aqua Park veepargi kõrval. Rendikorterid seal on soodsa hinna ja asukoha tõttu suht taganõutud.

Carlton Resort – 2korruseline hooneahel ümber paari basseini, sai nime Ritz Cartloni järgi, mis praeguseks on kõrval asetsevast hotellist välja kolinud. Ainult edasimüük.

Tamra Residence
https://web.facebook.com/profile.php?id=100009817147582&sk=photos&pnref=lhc
sümpaatse Vahemerepärase arhitektuuriga paremat sorti arendus kõrgel Om el Sid kaljupealsel, lopsakalt haljastatud ja suunatud peamiselt itaallastele. Monte Carlo (ex Ritz Carlton) ja Reef Beachi vahelisel alal, mitte kaugel Il Mercatost.

Piirkond: AIDA (Hadaba osa)
Eramud
Hadabas asuv elamukvartal elava liiklusega Council streeti kõrval, vana turu poole suunatud kaljuserval, mis moodustab promenaaditaolise kena vaatega jäätmaa hoonete taga. Mugav koeri jalutama viia ja viiakse ka. Eramajad, edasimüük.

Delta Sharm
5000(vana)-8000(uus) egp/m2, edasimüük

http://www.deltasharm.com/

Tõenäoliselt esimene korterküla Sharmis, mis kunagi oli ainus koht ja esimene samm hotellipuhkusest tüdinud inimestele korteri rentimiseks või ostmiseks ning on praegugi tuntuim. Vananev ja populaarsuse tõttu ülehinnatud, privaatsus praktiliselt puudub, kuid siiski veel suhteliselt turvaline investeering, kuna kompaund on mitmekülgne, suur ja kogu vajalik teenindus-kaubandus on kohapeal olemas. Asukoht vana turu ja Naama Bay vahel on mugav, liikuda on lihtne. Rand asub kusagil keset Naama Bay lahte ja on pisike tarastatud maalapp. On vanem osa, ja on uuem osa tagumises sopis, kus korterid on veidi avaramad ja mis on kallim.
Kellele avarus meeldib, siis siit võib leida 70-90m2 kahetoalise ja kuni 160 m2 kolmetoalise korteri, kuid kolmetoalised on samuti väga sageli päris idiootse põrandaplaaniga, kus sisenetakse imepisikese elutoa kaudu, kuhu mahub vaid teler ja diivan, ning rõdu avaneb ainult suuremast magamistoast. Parema plaani puhul on korteris eraldi külaliste WC ja oma pere WC-vannituba, mis on suurema korteri puhul nutikas.

Tower Country Club
Ainult rent
https://web.facebook.com/Tower-Country-Club-Sharm-El-Shekh-631317303676609
Mehhiko ranchot meenutava arhitektuuriga rendiküla Delta Sharmi taga, kus kõik hooned on ühekordsed – igal korteril on suur terrass ja aiavaade. Kõige avaram Sharmi arendus, kõige vaiksem, peaaegu ainult autoomanikest residendid.

Piirkond: Tower

Sharmi ilmselt eksklusiivseimad villad hinnaklassis 20 miljonit egp ja üle, nagu nt eks-president Mubaraki ja eks-peaminister Tony Blairile kingitud villa oletatavasti on seal. Täismerevaade Ras om Siddi kaljult, viisaka suurusega aiad, basseinid.

Piirkond: HAY EL NOUR

Eramud, edasimüük üksikomanikelt

Hadabale sarnanev kuid uuem egiptlaste omanduses elurajoon, kus haljastus praktiliselt puudub. Ristpesitsi tänavad, 4korterilised 2korruselised majad. Siia renditakse kortereid lihtsamate töötajate jaoks, igas toas õige mitu inimest, mis on piirkonna imagot alla viinud. Kaks kooli, Sharmi suurim kopti katedraal. Nn staffile suunatud soodsahinnaline toit ja teenused. Muus osas paraku igatepidi üks igavamaid Sharmi piirkondi.

Sunterra
Uusmüük ja edasimüük 7000-9000 egp/m2
Sabbour Group arendus
https://web.facebook.com/sunterrasharmelsheikh
Delta Sharmi kõrvale jääv ja seda põhimõtteliselt matkiv kahekorruseliste hoonete küla, kuhu tuleb hiljem 4tärnihotell ning eksklusiivne spordiklubi-jõusaal. Carrefouri keskmise suurusega market. Tugev ja suur arendaja (Sabbour Group). Hea imagoga küla, kus toimib hästi pikaajaline rent ja hinnad on suhteliselt Sharmi ülempiir – 4-5000 egp kuus. Alumisel korrusel on aed, mille annab kujundada heki abil täiesti privaatseks, ülemise korruse juurde kuulub korteri kohal asuv katus, kuhu aga pääseb tobedalt ühistrepikojast (lukusta, ava, lukusta, ava jne).

Diar al Rabwa
Edasimüük 6500-7500 egp/m2
Dorra Group
http://www.dorra.com/portfolio-item/diar-al-rabwa/
Suhteliselt hea nimega villakompound, kuhu on ka kortereid ehitatud. Sobilikum auto omajatele, kuna on kõikidest keskutest ja teenustest eemal ja isegi sisenemivärav on ainult autovärav. Maitseasi. Villad on ilmselt kenad ja privaatsed, neid rendivad hotellide juhtkondade töötajad jms. Ka üks vanemaid arendusi. Siin on mh saadaval suuremad, 170 m2 4toalised korterid, kuid ka stuudiokorterid.

Palm Valley, Gold Sharm, Roman Theatre, Shahd Village.
Palm Valley http://photos.wikimapia.org/p/00/03/77/26/61_big.jpg
Gold Sharm http://r-ec.bstatic.com/images/hotel/840×460/456/45636353.jpg
Shahd http://sinafuture.blogspot.com.eg/2011/10/shahd-resort.html
Hay el Nouri ja Naama Bay vahele jäävad nii-ja-naa arendused, mis mingil määral toimivad, väga suuri plusse pole aga ka suuri miinuseid mitte. Gold ja Palm avanevad pigem järgmisele tagumisele maanteele.
Shahd – omapärane puitarhitektuur boheemidele, El Salam maantee ääres. 🙂
N-ö maamärgiks – Sharmi suurim ja uhkeim moshee asub selles piirkonnas.

Piirkond: NAAMA BAY

Riviera Village
Edasimüük ja uusmüük 4500-5500 egp/m2
http://www.riviera-sharm.com/Site/

Delta Sharmiga enamvähem ühevanune korteriarendus, kus aga ehitamine pole veel lõppenud.  Imagolt odavamalaadne, kuid praktikas sarmikas ja soodne, tasub kaaluda. Naama Baysse jalutatav ja Genena City peaaegu üle tee, võimalik et see ka imagot parandama hakkab. 2toalised 45-50m2 korterid alates u 325 000 egp, saadaval ka 50% sissemaksuga ja järelmaksuga kuni 2 aastaks.
Hay El Salam

Saanud nime vististi El Salami ehk Rahu maantee järgi mille kõrval ka asub. Avarad ja valged korterid, millel aga täielikult puuduvad rõdud ja terrassid – päike lõõskab otse hiigelsuurest aknast sisse.  Rivieraga ühest ajastust, kuid midagi uut siit ei leia. Heakorraga on nii ja naa, domineerivad autode sissesõiduteed, kusagil on siiski ka basssein ja mänguplats. Kuid avaraimad 100m2 korterid ja avaraima avatud köögiga planeeringud leiab siit. Edasimüük.

Sharm Home
Väga põneva asukohaga arendus El Salami ja Criss Resorti vahel, kus on ainult hoonekarbid valmis. Väga eksklusiivne ei paista, karbid on sellised Sierra moega treppelamud. Aga asukoht on hea ja haljastusega annab asjast imet teha, kui see on plaanis.

Criss Resort

Edasimüük, väikesed korterid, soodsad hinnad.

Naama Bayle lähim korteriküla ehk compound. Kannatab veidi puuduliku heakorra ja rohealade puudumise tõttu (basseinid, betoon ja selle ümber majad), aga ajaga on asi paranemas.

Sunshine Resort

http://www.holidayinvestment.org/English/sunshine-resort-naama-bay.html

http://www.sunshinesharm.com/resort-gallery.htm

Selline Naama keskmine, tiba rohelisem kui Criss.

Naama View & Naama Heights

Edasimüük.

Suhteliselt kaugel ülesmäge asuvad isikupäratud korteriarendused. Siiski alla jalutades ollakse otse keset Naamat u Hiltoni ja Rosetta hotellide juures. Maitseasi.

Naama Springs
off plan või uusmüük, u 6000 egp/m2
http://www.naamasprings.com/about-us/
Sabbour Group’i (Sunterra arendaja) minimalist-funktsionalistlik arendus, mis pidi valmima 2015 suveks, kuid on miskipärast toppama jäänud. Veel kaugemal peatänavast kui View või Heights, kuid arendaja on parema kuulsusega.

Hilton Sharm Dreams Resort

9000-10000 egp/m2, siin võiks kasvu ennustada, kuna väga hea asukoha ja haldaja taustal on hind mõõdukas – sama palju maksavad nt Kanaaridel praegu 2 toalised korterid merevaatega korruselamutes.

http://www.booking.com/hotel/eg/two-bedroom-villa-8146-naama-bay.et.html

Ilmselt hästi juhitud ja hooldatud (Hilton) arendus, mis ilmselt ka kasutab imekena ja avarat Hilton Fayrouzi randa Naama Bay südames. Hinnad al 1 mln egiptuse naela (korterid) ja 3 mln (villad). 2toaline 128m2 korter maksab u 130 000 usd. Kokkuvõtlikult: kui raha oleks ja sooviks Sharmis päriselt elada või väga tihti kasutada, siis väga meeldiks just siin. Roheline, luksuslik, hea asukoht ja Hiltoni kõrged teenindusstandardid.

Sunny Lakes
6500-7500 egp/m2, ainult edasimüük?
https://web.facebook.com/sunnylakessharm
Suhteliselt uus, vahetult enne revolutsiooni valminud korteriküla Naama Bayst lennujaama poole. Hea imagoga, A ja B etapp on päris kenad. Asukoht nii ja naa, liikuma pääseb, aga kohapeal on peamiselt suveniiripoed jm turistidele suunatud pahn. Randadest kaugel.
Omanik ehitamisega pole venitanud, aga korrashoiu suhtes on kuulda mõningat nurinat.

Samale omanikule kuuluvad Sunny Beach ja Royal Sunny Villas arendused (allpool).

Piirkond: SHARK’S BAY

Sharks Bay Oasis
16-17000 egp/m2
http://www.sharmelsheikhrealestate.com/projects/sharks-bay-oasis-project
Vahetult enne lennuvälja põhimaanteest kaugele mere äärde jääv piirkond. Fantastilised merevaated, oma rand, arenev teenindus. Mõned ostu-ja/või rendihinnalt kõige kallimad korterid (alates 1 mln egp) asuvad siin.
Kompaund ise on veidi lage ja mitte liiga ilus. Võsu või Kabli ranna tüüpi omaette ja vaikne kohake.

Piirkond: MONTAZAH
Väiksemad kortereramud ja villad
10-17 000 egp/m2 merevaatest olenevalt

http://www.sharmelsheikhpropertydirectory.com/wp-content/themes/the-bel-air-4_1/thumbnail.php?src=http://www.sharmelsheikhpropertydirectory.com/wp-content/uploads/2015/07/1_Sea.jpg&w=898&h=400&zc=1&q=99%20alt=

http://www.booking.com/hotel/eg/villa-sharm-luxury-beach-side-private-villa.en-gb.html

Hadaba-laadne kuid uuemate ja sageli suurepärase merevaatega eramajade rajoon, Sharmi “Merivälja”. Asub Soho väljaku taga, lennuvälja ja mere vahel. Veel välja arenemata teeninduse ja kaubandusega. Peamiselt eraomanike kenad väikesed arendused, enamasti basseiniga, enamasti miljoni-dollari-merevaatega, viisaka põrandapinnaga. Ühisliiklus siia praktiliselt puudub, auto on peaaegu asendamatu, või hulganisti taksojuhtide telefone.

El Mar
5000(korterid)-6000(villad)/m2, edasimüük

Vaese mehe “Montazah”. 50% villad, 50% korterelamud. Suhteliselt kivine ja haljastus praktiliselt puudub, siiski on suhteliselt aktiivselt asustatud, eksisteerib väike kobar elementaarseid kauplusi.

Sharm Hills
3500 egp/m2 alates, nb! off-plan
https://web.facebook.com/SharmHillsEgypt
Lennuväljale/peateele lähim arendus, käivitus hoogsalt 2015 suvel. Rand puudub (kasutavad midagi Nabqis). Hea hinna-pinna suhe, 3toalised 100 m2 korterid u 350 000 egp-ga, sissemaksega al 75000 egp. Müük off-plan ehk jooniste ja näidiskorteri järgi.

Sunny Beach
7500 egp/m2, off-plan

Eksklusiivsem rannalähedane arendus kohe Hillsi kõrval (mere poole järgmine). Royal osa koosneb villadest ja on otse rannas. Korterid on keskmises-kõrgemas hinnaklassis e u 7500 egp ruutmeeter, kuid suhteliselt avarad u 100 m2 ja siis ka hinnad u 1 mln egp.
Ei ole olulisel määral valmis ja edenemist on hetkel 2016 märts raske ennustada.

Royal Sunny Beach
14000 egp/m2, off-plan

Piirkond: TIRANI SAARE VAATEALA/EEL-NABQ

Pooleldi välja arendamata ala jääb Sharmi lennuvälja taha Montazah ning Nabqi vahele. Meri on siin peateele kõige lähemal, vaated Tirani saarele on kõige võimsamad.
Merest vastassuunas (Sea Group hotellidest üle tee) on kobar tundmatumaid arendusi, Sea hotellide ja Nabqi vahele tuleb Rixos ja Tirana hotellide haldaja Radamise uus 5*hotellide projekt.

Rawabi
Veel üks veidi Hadabat meenutav arendus, mis koosneb ainult väikemajadest-villadest. Suhteliselt vähemtuntud vaikne arendus, millal valmis, millal või kellele müüdi, ei ole aimugi, ilmselt peamiselt egiptlastele ja siseinfi omavatele Sharmi residentidele. Black Shrimp Guest House asub siin – villasse rajatud BB tüüpi väikehotell. Villadest on tõenäoliselt hingematvad miljoni dollari merevaated.

Fantasia
Teest eemal asuv praktilise loomuga kompaund, kus peamiselt renditakse kortereid hotellide remondimeestele ja aednikele. Soodne! Kui leiate kellegi, kes seal müüb, siis 3toaliste hinnad u 200 000 egp kanti.

Egyptian Experience
4000-9000 egp/m2, edasimüük
http://www.egyptianexperience.co.uk/sharm-apartments/

Suure aplombiga inglastele välja müüdud arendus, mis olevat saanud arhitektuuripreemia(?). Asub Tirana Aquapark hotelli taga kõrbes, maanteest 500 m ja pärast Tirana Blue Globe hotelli valmimist arenduse ja peatee vahel ei ole aimugi, kas sinnapoole üldse mingi väljapääs jääb. Teine väljapääs on lennuväljapoolsele tagateele. Puudub igasugune teenindus, kõrvalarenduses on üks pisike toidupood. Hooned on näotud, 5 basseini kõik ühetaolised, kuid korterid on väga kenasti sisustatud ja merepoolse rivi ülemiselt korruselt on täismerevaade. Avarad peamiselt kasutamata katused, kust ka mäevaade. Inglastele meeldib, kuna siin ongi kõik inglased.
Kasutavad vaheldumisi mitmesuguseid Nabq hotellide randu kuhu viib buss, mis tuleb ette broneerida. Kunagi ei tea täpselt, millist.

Piirkond: NABQ

Sharmi “Viimsi”. Kõige avaram veel täielikult välja ehitamata ala, kuhu tulevad suurimad korteriarendused, kaubamajad, luksuslikemad ja suurimad hotellid.
Kauneimad lauged liivarannad on siin ja päris taga lõpus poolmetsikud rannad kuhu kunagi midagi ei ehitatagi, sest siit algab Nabqi rahvuspark.
Peatee serv on peaaegu välja arendatud ja arendamine jätkub mägede suunas merest eemale. Rannas on ainult hotellid, milledest mõnel on siiski ka korterite või villade tiib.

Kinnisvara asetus kirjeldatakse “liinide” abil – esimene “liin” on merele lähim tänav ja selle äärde jäävad arendused, teine “liin” on järgmine merest eemalduv paralleel, jne.  Esimesel liinil on harilikult rannapoolses küljes 5* luksushotellid, nende vastas üle tee 4-5* hotellid ja nende taga korteriarendused! Teisel liinil asub enamik Nabqi praegu olemasolevaid korteriarendusi, III-IV jne on veel tühjad.

I LIIN, NABQ

Sharm Bride
Hotell ja kolmekorruseline apartemendirivi ümber ühe pika basseinihoovi. Nii ja naa. Lihtne kuid mitte kole. Asukoht peatee ääres pole paha. Üle tee on Sharmi kuumimaid AI-sid Rixos Hotel ja kohe edasi tasuline avalik rand. Kõikvõimalikud kauplused on igal pool läheduses.

Sierra
3500-6000egp/m2, edasimüük
http://www.sharmsierraresort.com

Arvukalt kortereid lihtsates hoonetes ümber lihtsate väikeste basseinide. Üsnagi Sharm Bride’i sarnane ehk et lihtne ja liigse luksuseta, kuid sama praktilise asukohaga. 4* hotelli valmimisel kortermajade ette võib juhtuda, et elu ka neis muutub mugavamaks, elavamaks ja ilusamaks.

Asukohta arvestades ülihead hinnad ja meeldiv siseviimistlus. Parematel aegadel olnud väga popp ja otsitud pikaajaliseks rentimiseks välismaalastele, kes Sharmis tööl (reisiesindajad, kliendisuhete hoidjad, iluteenindajad jms)

Amway

http://dkh3bvxevjo0y.cloudfront.net/site-images/sites/default/files/prod/Sharm-el-Sheikh/rent/apartments/1066318/VILLA-IN-AMWAJ-AVAILABLE-FOR-LONG-TERM-CONTRACT-in-Sharm-elsheikh-1200-1066318-5-1420029229.jpg?preset=detail_slid_img_watermark

Üks korteripoolel kõige räpasemaid ja koledamaid, KUID taganõutumaid projekte Nabqis, kuna on üks väheseid, mis on teest mere poole ehk otse rannas. Väike kobar villasid, kus saab õue vähemalt ära piirata, koristada ja muru külvata, kuid kortermajad on üks suur õudus. Muru on tallatud, trepikodades vedeleb aastatega kogunenud kola, nt sukeldumisgaasi balloonid. Katustelt imeline lähimerevaade ja mägede vaade kõikides suundades. Rannapromenaadi ääres paiknevatest villadest merevaade üle 50m liivariba. Õudne ja imeline ühekorraga.

Üle peatee jääb Nabqi peamisi teenindus-kaubanduskeskusi Arabsat, kust leiab absoluutselt kõike, kõnekaartidest kardinapuudeni. Soodne ja hea keskmise suurusega toidupood Ragab Sons siit kohe üle tee.

El Hayat Sharm Resort
u 5000 egp/m2, edasimüük

https://web.facebook.com/El-Hayat-Sharm-Hotel-Resort-121086324641363/?_rdr
http://www.sharmelsheikhpropertydirectory.com/property/al-hayat-resort-sharm-el-sheikh-sale/

Vara-Egiptuse templiarhitektuuri matkiv hotell, mille juures kobar kortermaju. Iseenesest huvitav. Omavad vist ainult egiptlased, aeg-ajalt mõni ka müüb mõne korteri.
Osadest on merevaade, kuna krunt on jõudsalt tõusev. Kohe üle tee on Sharmi absoluutselt uusim ja glamuurseim AI-luksushotell Rixos Seagate.

Ex-Nubia Sharm, nüüdne Sea Beach
8000(korterid)-10000(villad) egp/m2, uus- ja edasimüük

Õhe-hotelli omanikule kuuluv uuemapoolne arendus, mis on hotelliga ühel territooriumil ehk ranna pool küljes. Oma veepark (lisatasu eest). Päris Nabqi lõpus, enne Jaz Mirabeli.

II LIIN

Sharm Heights

Ilmselt nii uus- kui ka edasimüük

Keskmise suurusega arendus ümber kolme basseini, suhteliselt meeldejäämatu ja haljastusele väga suurt rõhku pole pandud. Tagumisel teel ühistransporti praktiliselt ei liigu, sh taksosid, seega suht riskantne kui autot ei oma.  Hetkel läheb mingi tolmune rada läbi kõrbe alla Sierra ja Rixose juurde.

The View
6000-6500 egp/m2 uusmüük, edasimüük.
http://www.theviewresort.com/Default.aspx


Samuti II liin, kuid müük on olnud edukas ja on päris popp Briti pensionäride jm residentide hulgas, vilkalt asustatud. Üpris lühike tolmurada viib alla Rixos Seagate juurde, saab hakkama ka autota. Rand puudub.
Riviera Village’le sarnanevad pikad hoonerivid vaatavad üksteisele akendesse, kuid basseinide ala on meeldiv ja otsmistest hoonetest on NB! NB! NB! täismerevaade.

IMGP8882x

Siia ette kerkib peatselt Rixos Seagate hotelli veepark, seega ülemisemad korrused on kindlamad, kui ka edaspidi vaatega arvestada tahaks. Heakord on hea, asi näib toimivat.

Nabq Heights
Uusmüük?  Edasimüük.
Veel üks II liini pisike ja meeldejäämatu arendus, kus vist pole üldse ühtki puud ega põõsast, praegu. Siit võib ehk siiski leida midagi soodsahinnalist? Raske infot leida.

Laguna Vista Residence

http://www.balbaagroup.com/laguna-residence/index.htm

8000 egp/m2. Viimased korterid uusmüügis, edasimüük

IMGP2773 medium
NB! Üks minu lemmikprojekte, ma pole erapooletu! 🙂 Tuntud hotelliarendajal on 3 hotelli Sharmis ja 3 Marsa Alamis, lisaks korteriarendus Dubais. Üks etemaid Sharmi kompaunde koosneb pooles ulatuses villadest ja nn linnamajadest ehk 3korruselistest ridaelamutest, kus igal perel oma püstik, ja pooles ulatuses kortermajadest.

Kuigi majad on esmapilgul igavad paneelikad (meenuvad Põhjamaade viisakamad töölisrajoonid), siis tänu sellele on nad kompaktsed ja jääb rohkem ruumi avarale lopsakale aiale nende vahel. Nad pole ka nii hotellilikud nagu muud arendused. Kodu mis kodu! 🙂 Korralik kõrghaljastus ja maastikukujundus. Terve projekt on ehitatud mägede suunas jõudsalt kerkivaks, seega kõikidelt katustelt ja eriti muidugi Royal villadest tagaservas on kaugem merevaade. Alumise korruse korteritel on privaatne hekiga piiratud aed, kolmanda korruse korteritel privaatne seinaga eraldatud katus, kuhu läheb trepp korteri seest ja kuhu võib ka pidzhaamas minna hommikukohvi jooma, sest keegi ei näe!

 

See ta on – trepp omaenda privaatsele katusele.

IMGP7426x
Katustelt on kaugem merevaade. Omanikel ja külalistel on juurdepääs kõikide grupi hotellide territooriumitele, sh basseinid, rannad, jõusaal ja spa. Arenduse oma klubihoone spordisaal ja suurim bassein on veel lõpuni ehitamata.

IMGP8939x
Turistide puuduses hotellide säilitamisele rõhuv omanik pole suutnud projekti lõpuni ehitada, kortermajad on siiski kavalalt paigutatud nii omaette, et kõrval asuv lõpetamata osa ei häiri.

Läheduses paikneb nn Nabqi kesklinn ehk La Strada poed, kohvikud ja restoranid, zumbatrenn ja kaks veinipoodi. El Khan suveniiriturg ning kogu muu kaubandus teenindus ja toitlustus, mida võib igapäevases elus vaja minna, v.a kardinapuud jm tehnilisem kraam. Viisaka suurusega METRO selvepood ning terve rivi panku ja ATM-e. Mitmed Nabqi kuulsamad ja elavamad kohvikud, restoranid ja ööklubid (HRC Nabq!). Kuigi arendus ise on II liinil, siis sinna elava öö- ja kaubanduselu juurde viib ametlik tänav, mis on ka pooleldi välja arendamata, kuid pooles osas toimib kohalik kaubandus ja toitlustus kõigest 50 m kaugusel väravast! Puuviljamüüja on kohe siin samas, kana grillitakse ning vett ja külmutatud hakkliha saab ka samast.

IMGP8923.JPG

Võib soovitada kellelegi, kes hindab ranna kasutamise võimalust või jalutuskäike 10 km pikal rannapromenaadil, samuti investeeringuks pika- või lühiajalise rentimise eesmärgil. Oma aia armastajale, kui midagi aiaga veel saada on. Hinnad tõenäoliselt kerkivad veel, kui ehitatakse valmis klubi ja villad ning arenduse eksklusiivsus ka visuaalselt päriselt avaldub. Samas pindalalt on korterid pisikesed, 60-72m2, mida terve perekonnaga puhata armastava egiptlase jaoks on päris vähe. Ostetakse mõningal juhul kaks kõrvuti korterit ja ehitatakse kokku. Igapäevases mõttes on ta aga kõige olulisemalt lihtsalt hästi mugav ja koduse olekuga. Siin on hõlbus elada, sest autot ei ole vaja, kõik on kusagil käe-jala juures. Ja on kusagile minna, kui toas või oma basseini ääres igav hakkab.

Korterid on 2-3toalised, 500-800 000 egp. Linnamajad 4-5toalised, alates u 1 mln. Villade kohta viimane info puudub.

Sharm Residence
3500-5000 egp/m2, edasimüük

Väljastpoolt vähem muljet avaldav arendus, kus aga eriti soodne hind suurtele kuni 4toalistele korteritele, ainult edasimüük. Pool arendusest on villad. Seotud Oriental hotelliga ja kasutab Orientali randa. Siseinfo korras: asukoht ja võimalused on vägagi sarnased Laguna Vista Residence’ile, kuid hind on kuni poole soodsam! Kui leiate kellegi, kes müüb.

Sinai Golf Heights
6000-8000 egp/m2, lõppemisetapis uusmüük ja edasimüük
https://web.facebook.com/Sinai-Golf-Heights-132850783436148

Kunagi u 5a pärast äärmiselt muljet avaldav, roheline ja avar arendus, millest 70% on avaralt paigutatud villad. Ka maanteele lähemate kortermajade vahele jääb avar rohealad ja kohe nende tagant algab golfiväljak. Kena arhitektuur stiilis minimalism kohtub orientalistikaga.  Mitte liiga kõrge hind – SunTerra või Laguna 2toalise eest saab siia 3toalise… Katustelt üle-Sharmi merevaade.
Asukoht on hetkel veidi õnnetu, läheduses puudub igasugune kaubandus ja teenindus, I liinile on suhteliselt pikk matk. Dolphina delfiinilava asub siin.

Aquamarine Resort

off-plan uusmüük, hetkel võimalik et peatatud

http://www.aquamarinresort.com/
II liinil Sinai Golf Heightsist mere poole jääv arendus, 3korruselised elamud tihedalt ümber basseinihoovi. Idee poolest peaks siiski tulema roheline ja lopsakas, umbes nagu The View.

La Sirena
https://web.facebook.com/LA-SIRENA-Sharm-Elsheikh-167026436688638
u 3500-4500 egp/m2,  uusmüük ja edasimüük
Peaaegu Nabqi lõpus asuv pisem ja peamiselt egiptlastele müüdav soodsahinnaline arendus kannatab imagokriisi all, keegi omanikeringist on kuuldavasti seotud suhteliselt kõrgeprofiililise mõrvaga ja istub ise vanglas või keegi igatahes seal istub vanglas. Enamik agente keeldub seda vahendamast või isegi jutuks võtmaks. Kairo egiptlased omavad ja kasutavad küll. Pool on veel välja arendamata.
Kolmekorruseline idamaiselt värvika ja liigendatud fassaadiga hoonerivi ümber 2 basseinihoovi. Suhteliselt väikese pindalaga korterid ja egiptipärased pisikese istevanniga vannitoad, kuid muidu hubane.

Paradise Villas
Edasimüük

http://www.sharmelsheikhapartments.com/1064.html

Absoluutselt viimane, absoluutselt stiilseim ja egiptipäraseim arendus enne rahvusparki koosneb peamiselt sarmikatet (ja kallitest, 10 mln alates) nuubia tüüpi kuppelvilladest, millest kõigist ka merevaade, kõigil ka bassein. Mõni harv on müügil või üüril ka korteri kaupa.
Nabqi ratsatall asub kusagil siin ja rahvuspargi territooriumile jäävad avalikud rannad. Projekt ulatub kaugele ülesmäge, auto vältimatu.
Arhitektuuriliselt kõige autentsem arendus. Kui Egiptuses üldse elada, siis just sellises, kuppellagedega majas! 🙂 Kui Sharmis üldse, siis just sellise merevaatega. Kuid teekond keskustesse on pikk nagu Viimsist kesklinna.

III LIIN
Moona Resort
4500 egp/m2 uus- ja edasimüük

II ja III liini vahele jääv väiksem arendus, millel on ka väiksem omanik, kes on graafikuga veidi maas, kuid üldiselt asi edeneb ja omanikud vähehaaval kolivad sisse.

Maraqia
u 4500 egp/m2

Moonaga kohakuti jääv 5korruseline tihearendus, kuid on olnud saadaval soodsate hindadega ning on välja müüdud ja autot omavate residentide poolt asustatud. Täiesti toimiv. 2toalise korteri hinna eest võib siia saada 4toalise korteri. Arenduses tegutseb Sharmi parimaid ingliskeelseid lasteaedu.

Mõlemad eelmised ilmselt võidavad, kui valmib vilka õhtueluga Porto Sharm ja siia hakkab rohkem liiklust suunduma.  Auto oleks ikkagi väga hea, või motoroller.

***Järgmised kaks on äärmiselt suured ja olulised arendused kõige mägede poolsemal alal, mis on kohekohe valmimas ja Nabqi elu oluliselt rikastavad.***

Porto Sharm
https://web.facebook.com/portosharmnew
The View Resort ja Rixos Seagate hotellist otsejoones mägede suunas, sinna tuleb hüpermarket ja kaubanduskeskus ning rida ketikohvikuid nagu Costa Coffee jne. Ning Taj Mahali pealt kopitudsuur moshee. Teadaolevalt on projekt tervikuna freehold ehk maa külge kinnistatud ja seetõttu müüakse ainult egiptlastele. Kas keegi välismaalane nii linnalikus, rohkete sillutatud väljakutega arenduses osta tahakski, kuigi mine sa tea.

Citystars Sharm
10-12000 egp/m2 (projekti planeerimishetke hinnad)

http://pm.ace-mb.com/project/citystars/
http://www.crystal-lagoons.com/latest-news/1191-crystal-lagoons-project-in-egypt-will-achieve-a-new-record

Lõppu paar kinnisvaraagenti ka, kes kõik on stabiilsed pikaajalised tegijad ja jätnud asise mulje:

Sharm el Sheikh Real Estate

http://www.sharmelsheikhrealestate.com/

Vana ja professionaalne tegija, millel Sharmis mitu kontorit, peakontor Nabqis Amway arkaadis. Müüb pirisemata kõiki hinnaklasse, ülevaatlik ja aktuaalne veebileht.

E-dar Sharm el Sheikh

http://www.edarsharmelsheikh.com/

Tuntud suure kinnisvarafirma Sharmi tütar on tegelikult ühemehefirma. Natuke kannatab, et omanik eelistab eksklusiivsemaid tehinguid. See-eest tunneb põhjalikult projektide taustu ja üldiselt müüb ainult toimivaid ja usaldusväärsete arendajate projekte.

Virgin Property

http://www.virginproperty.org

Aktiivne tegelikult pigem Facebookis. Norra-Egiptuse perefirma elab ise Rivieras ja müüb eeskätt seda projekti, aga ka enamikku muid tuntumaid projekte, nt Porto Sharmi.

Cassandra Mason-Jones

http://egyptpropertyonline.co.uk/about-us/

Praktikas ühenaisefirma, 10+ aastat turul, usaldusväärne tegija.

Kõik agendid üldjuhul tegelevad ka rentimise ja haldamisega.

 

 

Lisa kommentaar