Alkohol Egiptuses

Et kõik kohe ära öelda, siis sõna al-kohol pärineb nimelt araabia keelest. Eks ole, kes võinuks arvata. Omar Hajjami aegadel laristati tollase Pärsia, praeguse Iraani aladel veel veini juua nii et lõug tilkus, praeguseks on see muidugi kauge ajalugu.

OLULINE INFO TAX-FREE KOHTA

Et selles osas valitseks täielik selgus, siis nn tax-freed Egiptuses on asutatud eeskätt imporditud alkoholi jm kaupade maksuvabaks müügiks turistidele, riigis, kus muud kodanikud maksavad u 40% igasugusele impordile peale. Restoranides müüdava importveini pudelihinnad nt algavad 70 eurost, pudeli Prantsuse lauaveini eest.

Tax-freest saab iga saabuv välismaalane osta importalkoholi jm importkaupa 48 tunni jooksul pärast saabumist. Kuna passi lüüakse ainult kuupäev (ja mitte kellaaeg) siis praktikas: saabumispäeval ja sellele järgneval 2 päeval.

Kohalikku alkoholi saab osta ka seejärel vabalt 24/7. Poodi ei peagi minema (kojutoomisteenuste tel-d vt allpool). Tarbi mõõdutundega! 😛

Rusikareegel on, et kvaliteetse kange alkoholi hind algab umbes 150 egp-st pudel. Kõikvõimalik alla selle müüdav “looming”, nt viin või brändi 50-60 egp/pudel, ei tasu isegi uudishimutsemist ära. Üht sellist kunagi huvi pärast proovisime, maitses nagu jõudsalt veega lahjendatud piiritus, ja arvan et värv oli saavutatud kas tee-ekstrakti või veidikese kõrvetatud suhkru lisamisega.

Kvaliteetset alkoholi toodab kunagine riiklik monopol Al Ahram Beverages Company (levinud lühend: ABC), mis praeguseks kuulub rahvusvahelisse Heinekeni kontserni ja millel on ka oma kodulehekülg, kust võib saada oleva valiku ja “õigete” pudelitega ette tutvuda, kes lausa noviitsina Egiptusesse sõidab. Enamasti on neil selleks litsents ehk siis retsept tunnustatud välisfirmalt, nt viski ja dzhinni jaoks shotlastelt. Ka Heinekeni õlut toodetakse Egiptis kohapeal.

Veinitootjaid on kolm: ABC tütarfirma Gianaclis Vineyards, Egiptuse koptimiljonär Sawirise Egyptian International Beverages Company (EIBCO) uue kaubamärgiga “Kouroum of the Nile“, ning kolme oma laste nimelist veini toodab Gianaclisega kahasse peetava Sahara Vineyards veiniistanduse baasil teile ehk varasemast hotellikettide loost (Azur keti hotellid) tuttav perekond Hwaidak.

Tootjate kodulehed jm info:

Al-Ahram Beverages Company (ABC):

http://www.alahrambeverages.com/

Jaemüügikett: Drinkies, kojutellimisteenuse lühinr:  19330, tasuta nr 0800 100 1001 kl 08.30-02.30 (öösel), kohal Kairos, Aleksandrias, Sharmis ja Hurghadas

Toodab enamiku restoranides ja baarides kasutatavast “kohalikust” kangest alkoholist nagu ID viin, Cubana valge rumm, Auld Stag viski, Dinsmore brändi, Butler’s dzhinn, ja isegi Malvado kaktuseviin ehk “tekiila”. (Varasem baaripidajate nipp tekiilaefekti saavutamiseks oli segada viinanapsi sisse veidike soola. Võite proovida – täitsa toimib! :))

Toodab ka Stella, Sakara, Heineken ja Meister õlut.

production advertising dubai photographers production agency

ABC tütarfirma Gianaclis Vineyards:

http://www.gianacliswines.com/gianacliswines.html

Veiniistanduse külastus ja degusteerimine: E, K, L Kairost, 150 egp/in (vt koduleht)

***

Egyptian International Beverage Company ehk Kourom of the Nile

http://kouroumegypt.com

Müügiveeb: http://www.gocheers.com/

Jaemüük ja kojutellimisteenus: GoCheers, tel 19131, kohal El Gounas, Kairos ja Aleksandrias

Külastus ja degusteerimine El Gounas:  P-N 11.00-13.00, Rania Kallas 0122 101 9990 (lähiajas kontrollimata nr)

Toodab veinidele lisaks omapärasemaid kangeid jooke nagu Beau Soleil veiniseeria raames mh portveini, joodavat Egiptuse vahuveini Le Baron, Mosaic grappat, Kesrouan aniisiviina, ning lubatud on ka, et tulevad kohalik Limoncello , “Orangecello” ja Vodka Raisin – rosinaviin, kuid vahepealsete sündmuste tõttu vist on need jäänud toppama.

***

Sahara Vineyards http://www.saharavineyards.com/ (hetkel ei toimi)

http://www.internationalbeveragenetwork.com/36246/Sahara%20Vineyards

***

Sharmis on parim alkoholivalik (kõik tootjad eelistusteta) kindlasti saadaval Vana Turu sisenemisväravast üle tee paiknevas KARMA alkoholipoes ja Naama Bay Duty Freest mõnikümmend meetrit ranna poole jäävas ühes poes, aga ka BACCHUS keti kauplustes, mis on kohal kõikides keskustes, sh Il Mercatos. Vt asukohti nt www.sharmweb.net

***

HINNANGUD VEINIDELE

Egiptuse veinid võib jagada selguse mõttes umbes kolme rühma:

  1. Traditsioonilised, juba “ajalooga” kohalikud veinid AL-Ahram/Gianaclis’elt, mis on kõige odavamad, u 50-75 egp/pudel, ja pirtsaka tarbija jaoks kõige “joodamatumad”, kuna neil on suhteliselt tugev “oma” maitse, mis kas meeldib (omapära mõttes), või ei lähe kohe üldse.
  2. Uuemad kohalikud veinid keskmises hinnaklassis u 75-120 egp/pudel, mis on samuti kohalike viinamarjade segu, kuid kvaliteetselt valmistatud ja juba täiesti nauditavad, sellest klassist võib leida kõigi kolme tootja veine.
  3. Uuemad veinid kõrgemas hinnaklassis u 120+ egp/pudel, mis valmistatakse täielikult importviinamarjast, siia kuuluvad Gianaclise ja Kourom of the Nile mõned tippveinid.

Veinid pole omavahel paremusjärjestuses, rühmad mõnevõrra on.

I rühm

Obelisk (Gianaclis)

Esimene turismiajastu jaoks loodud “uus” Egiptuse vein, mida tollal peeti tõeliseks pärliks ja ära märkimist väärib ta siiani, eriti hinna-kvaliteedi suhte tõttu – on siiani üks odavamaid Egiptuse veine. Tõeliselt tugeva, isegi kergelt mullase maitsega – kes palju juua ei taha, siis ühest-kahest sõõmust Obeliskist piisab, et veiniisu rahuldatud oleks ja seda mitmes mõttes: Obelisk kas meeldib väga või ei meeldi üldse, vahepealseid juhtumeid eriti ei ole. Isiklikult tavatsesin seda veini vihata esimesed 3 aastat Egiptuses, kuni jäin lapseootele ja hmm… alkoholitarbimist tuli oluliselt piirata. Küll need kaks sõõmu Obeliski haruharva siis maitsesid head! ja küllaldased. Tarbime hea meelega praeguseni nt grillipidudel jms.

obelisk on roof

Omar Khayyam (Gianaclis)

Suure Pärsia poeedi ja veiniarmastaja auks nimetatud jook. Kolm aastat tagasi kirjutasin et “suhteliselt silmapaistmatu, umbes nagu kangestatud morss, igatsust tema järele ei teki – kui kolme kuu jooksul pole meie küla poekeses valik muutunud, siis jätame ostmata.” No, Omar Khayyam on vahepeal läbi teinud väikese värskenduse ja kui punane on endiselt üks odava otsa silmapaistmatumaid (aga mitte paha!) siis roosa ja valge  Omar Khayyam on tõusnud peaaegu Sharmi daamide palava ilma lemmikveinideks. Lihtsad juua, piisavalt meeldivad, ei pea punastama kui peoga jääd hulka viskad, ja hind ka senini kõige soodsamaid. Sellised Eesti mõists aiapeoveinid.

Chateau Grand Marquis (Gianaclis)

Vein, mis vanamoodsamates restoranides kaua püsis kui “parim” menüüs olev veini, olevat samuti läbi teinud uuenduse ja isegi ühelt Prantsuse võistluselt medali koju toonud. Minu puhul, kui ta odavaim ei ole ja midagi silmapaistvalt head ka paraku ei tõota, siis jääb lihtsalt ostmata… Aga proovi ja räägi? 🙂

Shahrazade (Kourom of the Nile)

Bordeaux tüüpi Cabernet ja Merlot segu, Chateau de Granville’I odavam ja lihtsam “õeke” vanalt konkurendilt.  Libiseb kergelt, kuid suhteliselt meeldejäämatu.

Jardin du Nil (Kourom of the Nile)

Odavam ja kohalikust viinamarjast versioon Chateau de Reves’ist ehk veel üks hispaanialikult tiba jõulisem ja paksem vein.

Beau Soleil (Kourom of the Nile)

Kõigis kolmes värvivarjundis toodetav vein, milledest kõige huvitavam on valge, milles kasutatakse Egiptuse Benati viinamarja, mis on ainus arvatavalt rahvusvahelise potentsiaaliga Egiptuse “oma” viinamarjasort. Seda imepisikest ümarikku ja hästi magusat valget viinamarja olete ehk isegi turult ostnud.

Roosa vein on 100% Merlot ning punane on veel üks Bordeaux tüüpi Cabernet +Merlot segu.

***

II rühm

Kohalikust viinamarjast veinid keskmiselt nõudlikule maitsele. Nende veinide puhul võib juba esineda naudingumomenti ja põhjust klaasi sõrmede vahel keerutada, aroomi sisse hingata jne jne. Veinid nagu päris! 🙂

Le Baron (Kourom of the Nile)

Roosa ja valge vahuvein, mis väidetavalt on nii head, et neid alloleva 2012. aasta blogiloo väljenduses võib “juua kas või terve päeva”. 2016 uus hind 145-175LE pudel… aga ega tervet päeva juua polegi nagunii tervislik ka. 🙂

Ayam, Zaman, Leila (Domaine de Gianaclis)

Gianaclise uus kvaliteetveinide liin Egiptuses kasvatatud viinamarjadest, mis kõik on turule toodud mõne aasta eest ja pälvinud kiidusõnu ka rahvusvahelistelt ekspertidelt Prantsusmaa ja Saksamaa veinimessidelt. Ayamit on valget ja punast, Zaman on punavein ja Leila on rosé. Minu isiklikud lemmikud, kuna kõigis on omapära, kõigis on nüansse, ja ei midagi põrutavat ehk aga kahtlemata veinid nagu vein peab olema.

***

III rühm

Importviinamarjadest veinid. Kunagi päästsid need veinid Egiptuse veinidega kaasnevast möödapääsmatust mereveemaitsest, mis praeguseks on ajalugu. Nüüd tuleb öelda, et II rühma veinid kohalikest viinamarjadest imho on hinna-kvaliteedi suhtelt vististi juba paremad. Need siin on tugevasti aastakäigust sõltuvad nagu veinid harilikult ikka. Miskipärast Egiptuses ilm vist nii palju ei kõigu ja nii suurt vahet ka ma pole täheldanud. Ayami valge nt, mis on Chardonnay ja Viognieri segu, on peaaegu huvitavam ja võibolla ka turvalisem valik kui Cape Bay Chardonnay. Kuid valikut need siin ka igatahes täiendavad ja mitte halvasti.

Chateau des Reves (Gianaclis)

Liibanoni viinamarjadest valmistatud jõulisemat ja tummisemat tüüpi meeldiv punavein, mis võiks sümpatiseerida Hispaania veini armastajale. Kõlbab üsna hästi ka ilma toiduta nautimiseks.

Cape Bay (Gianaclis)IMGP0137 de granville

Toodetakse Lõuna-Aafrika viinamarjast, punavein on Merlot ja valge vein Chardonnay. Cape Bay Chardonnay 2004 oli nii hea aastakäik, et Sharmi residendid ostsid poed sellest kahe nädala jooksul tühjaks. Järgmine, 2005, pani pea valutama… Aga eks veinid olegi üks loterii.

Chateau de Granville (Gianaclis)

Uusim, alles 2012 lõpus turule toodud vein Prantsusmaalt imporditud Cabernet Sauvignon ja Merlot marjadest, taas Bordeaux veinide koostist imiteeriv.  Igatepidi täiesti meeldiv vein toidu kõrvale, tõepoolest kerge nagu Bordeaux, kui ehk tiba õhuke (praktiliselt järelmaitseta). Võib olla parim valik kellelegi, kes importveini (al u 50e) kinni maksta ei täi. 😉

***

Üks varasem kuid endiselt üsna pidav hinnang peamiselt vanematele/odavamatele ABC/Gianaclise veinidele:

http://www.vinography.com/archives/2005/05/all_about_egyptian_wine.html

Läinudaastane (2012) peen hinnang peamiselt uuematele, EIBCo/Kourom of the Nile veinidele:

http://yourwinestyle.wordpress.com/2012/02/15/egyptian-wine-tasting/

Blogilugu külaskäigust Gianaclise veiniistandusse ja veinide maitsmisest seal:

http://camelsandtacos.blogspot.com/2012/05/gianaclis-vineyards-in-egypt.html

(siin saab tõepoolest näha valmimas vaate sellest “Bordeaux tüüpi veinist”, millest tõenäoliselt saigi 2012 Chateau de Granville.)

 

Veinitootmise uuemast ajaloost Egiptuses lühidalt

Al Ahram Beverages Company (ABC)asutati 1897.

1882 (umbes) kreeklane Gianaclis saabus Egiptusesse ja, pärast 18 aastat otsinguid, asutas viinamarjaistanduse Alexandria lähistele kõrbesse

1966 Gianaclis riigistati

1996 Kohalik Luxor Group erastas ABC

1997 ABC erastas Gianaclise, napsates selle ära Sawirise eest

1999 Egiptuse koptimiljonär Sawiris, kaotusega mitte leppides, asutas konkureeriva El Gouna Beverages Company, tõi turule veini “Obelisk” ja õlle “Sakara”, ning agressiivse turunduse abil võttis kiiresti 40% turust

2001 ABC ostis Sawiriselt tema El Gouna Beverage  Company ning Obeliski ja Sakara koos sellega

2002 Heineken ostis ABC

2003/2005 Sawiris asutas  konkureeriva EIBCo, kuhu võttis tööle EL Gouna Beverage Co. endise peadirektori ja loob seal nüüd uusi tippveine Heineken/ABC/Gianaclise peavaluks

Üks kommentaar “Alkohol Egiptuses

  1. Mina lürbin siin seda Chateau des Reves´i, maksab 78 le. Eestiga võrreldes ürna krõbe hind(8.65 eur), aga ega igapäev ka seda ei luba, ikka pidusematel päevadel. 🙂

Lisa kommentaar