Rannad

Enamikul ***** hotellidel on täiesti viisakas oma rand, kuhu nad mingi tasu eest harilikult lubavad ka mitte oma hotellis majutujaid. Näiteks Domina Coral Bay või Crowne Plaza või Savoy, või Marriott Reneissance Hadabas, või laugete randade armastajatele Hilton Naama Bays või Iberotel Grand Sharm Vanas Sharmis. Kuid lisaks on Sharmis ka rida avalikke randu, kuhu pääseda lihtsam, sest nad pole hotelli territooriumil ja on üldse käidavamates kohtades. Siia kuuluvad mh mõned Sharmi ilusaimad ja snorgeldamiseks parimad rannad. NB! Rannad üldiselt suletakse päikeseloojangu paiku ehk hiljemalt u 17.00.

Subjektiivses järjekorras:

Reef Beach

Üks kauneima vaatega randu Sharmis – lebate otse kui mere kohal riiulil ja kui pole snorgeldajate soost, siis jalga märjaks ei peagi tegema – kalad ujuvad otse all teie jalge ees väikesel madalal platool. Trepp laskub ülalt kaljult otse riffile. Miinuseks et laht on üpris avatud ja seega on kergesti tuuline ja lainetav. Kõrval kena vaatega kohvik, turistidele lisaks ka üks Sharmi ärimeeste levinud lõunapaiku. Lihtne kuid alati värske ja maitsev menüü – kreeka salat, grillitud mereannid jms. Pääse oli vanasti 15LE, ei imestaks kui nüüd 25-35LE.

Fanara/Farana Beach

Kõrval asuva Ras Um Sidi majaka järgi nime saanud rand, mis aga itaallaste keelepruugis on veidi muutunud, nii ongi rannal ühes otsas üks ja teises teine nimi. Samuti Hadaba kalju all. Pikka rannariba jagavad Sharmi avalik rand ja mitmed hotellid. Üks parimaid snorgeldamis- ja sukeldumisriffe Sharmis eriti ümber Ras Um Sidi kalju, kus riff langeb 90 kraadi all otse sügavikku. Värvikad korallid, palju kalu. Oma sõnul teevad siin seetõttu peatuse isegi päevaks Ras Mohammedi nimekatesse sukeldumispaikadesse sõitvad kaatrid. Odavhotellid on kobaras koos Naama poolses servas, vahepeal on kolm 5* hotelli ja avalik rand on Hadaba villade poolses otsas, sinna peaks viima ülalt kaljult üpris hiljuti (aasta-paar tagasi) valminud trepike. Kusagil siit veel vasakule:


 

Kui hotellide kollektiivranna “küünarnukitunne” Fanaral ei meelita, siis teisel pool majakat (fotol paremale suundudes) on väiksem ja privaatsem (kuid kõrgem, tuulisem ja kallim) Fanara restorani ja diskoteegi rand. Plussiks, et baar on lähemal 😉 ning pileti hinna sisse kuuulub ka pudel külma vett. Kuumal päeval toob poiss leevenduseks märjaks kastetud jaheda rätiku. Viimastel andmetel u 60LE.

Lõpuks üle tee sealt, kuhu buss teid viib (Iberotel Club Fanara seina veerde), on Reneissance Goldenview kena hooldatud terrassrand bugenvillea ja palmidega, viimati u 30-35LE. Erinevad kõrgused, tõenäoliselt on ka tuulevaiksemaid nurgakesi. Laotage end merevaatega lamatsile lahti ja las poiss basseinibaarist toob tassi nende võrratut cappucinot ja kulbikese värskelt valmistatud Mövenpicki  jäätist. Ehh elu -elukest…

 

Sharm el Maya rannad

Sharm el Maya ehk Vana Sharmi laht on jagatud arvukateks eri randadeks, mis erinevad ainult hooldatusastme poolest.


Siinne avalik rand, mis valmis, st heakorrastati vististi 2006. aastal, asub lahe Hadaba kaljule lähimas otsas. Pääs maksis vaerm 10 LE, kuid 2010 andmetel on rand “privatiseeritud” ja pääse nüüd 40LE. Sisaldab hiiglasliku rannalina ja muidugi õigust lamamistoolile. Rand ise pole midagi erilist ning vesi on madalatele lahtedele omaselt sogasevõitu, kuid minek on lauge ja põhi liivane (sobib lastele) ja eespool on ka hulk metallatraktsioone lastele ronimiseks-kiikumiseks, riietuspaigad ja mitte väga inspireeriv väike basseinike. Kenaks teevad ta aga Hadaba kalju triibuline kaljukülg taustaks ja palmipuud, Euroopa vanalinnu meenutav kivist sild (kui paremat pole teha saab sillal kõõluda) ning vaade kõrvalasuvale hooldatud hotelliterritooriumile.

 

Seoses kallima hinnaga on võib-olla vähemaks jäänud Sharmis puhkavaid või töötavaid Egiptuse noormehi, keda varem siin alati lebaskles ja kes võivad ka häirivaks osutuda, kui olete nooremapoolne naisterahvas ja nendega tutvumine pole teie eesmärk.

Rannateenindust (kohv, tee jne) ma samuti ei märganud, kuid nende järgi võib ehk lipata mõnda naaberranda – kohe kõrval on 3 ***** hotelli.


Kui siin ei meeldi, võite piki randa edasi kõndida kas või terve tiiru – iga lõik on omaette “rand” oma teeninduse, mugavuste ja hinnaga. Puhtama vee ja soodsama hinnaga on ehk need, mis päris rivi lõppu jäävad. Manin ainult kahte:

El Kheima beduiinikämpingu randa tuleb Vanast turust veidi edasi minna, seal kuskil see sildike on. Veidi kulunud muljega kuid avar, väheste harvade toolide ja külastajatega. Siin ometigi on küünarnukile ruumi! Piletihinnad on näo järgi 15-35LE, 50 ehk ei tasuks maksta. („Kuiv“) baar ja teenindus on olemas ja isegi telgike itaalia restoraniga. Lahe keskel seetõttu vesi veidi sogane ja põhi ka pole teab mis kiita (kergelt savikas vms) aga rahulikuks päikesevõtuks igati mõnus koht. El Kheima endise kämpingu asukohta üle tee asuti hiljaaegu “arendama” ja vastavalt on ka huvi ranna vastu veidi kasvanud nii mänedzhmendi kui külastajate poolt. Rand mh turustab end agaralt Sharmi residentidele.

 

La Terrazzina on Vana Sharmi väljumisväravale lähim rand, mis ühtlasi tahab olla klubi, või vastupidi. Reedeti mängitatakse siin klubimuusikat juba keskpäevast peale, ja võib kohata eriti suurt kontsentratsiooni miniseelikuis slaavitare ja valgeis rõivais, vesipiipu tõmbavaid üle-lahe araablasi. Maitseasi, kas meeldib. Terrazzina kalarestoran on üpris sarmikas. U 45-50LE.

Naama Bay

Naamat iseloomustab et parimate ja käidavaimatel kohtadel asuvate hotellide rannad on kas kallid (Hilton) või võõrastele üldse suletud (end.Mövenpick nüüdne Maritim). Ja avalikud rannad meenutavad pisikesi täis tuubitud karjakopleid. Soovitada võib seega ehk Helnan Marina ja Iberotel Lido ees asuvaid randu, eriti viimane on juba nii palju serva peal, et vesi siin on üpriski puhas. Tõsi, siia langeb suhteliselt varakult kalju vari. Või rannad promenaadi kaugemas servas, kus juba hädapärast ka mingi riff juba algab, kuid üldiselt on riff siin liiva alla maetud ja kannatab ka ohtra laevaliikluse tõttu.

Naama sobib inimestele, kellele meeldivad Pärnu ja Pirita taolised rahvarohked rannad ja kes end väga märjaks teha ei tahagi.

Sharks Bay

Endine Sarmi hubaseimaid rannakesi on nüüd paraku suurarendajate pärusmaa, kes ümbritsevatel kaljudel apartmendikülasid ehitavad. Rannake kaljude all võib olla parimatel päikesevõtutundidel ülerahvastatud, kuid siia võib seda enam suunduda päikese loojumise paiku nö. tshillima. Muudest avalikest randadest erinevalt on ta päris hästi kaubanduse ja teenindusega varustatud – siin on oma väike ja üldse mitte halb beduiinide shoppingukeskus, sheeshabaar ja paar restorani. Riffile viib pontoonsild. Takso siia maksab tingimisoskusest olenevalt 25-50LE.

Nabq

 

Nabqiga Sharm “lõpeb”, siinsetele hotellidele-randadele järgneb veel ainult Nabqi rahvuspark ja krevetikasvandus. Nabqis võib meeldida Hurghada järele igatsejatele, aga ka lasteperedele – rand on avar, lai ja liivane ning riff on kaugel-kaugel. NB! Talvel on siin muu Sharmi kaljusopirandadega võrreldes märksa tuulisem ja külmem! Piki randa kulgeb pikk asfalteeritud promenaad, mis on vististi Sharmi ainukesemaid kohti, kus lapsevankriga või rulluiskudega on mõnus liigelda – muud promenaadid kipuvad olema liigendatud betoonkividest.

Nabqi avalik rand kannab värskemalt nime “Zouara”. Umbes 50LE. Kord nädalas peetakse siin kuumi vahupidusid, töötab lihtsakoeline rannarestoran ja ka muul moel on rannas lesijate mugavused tagatud liivalt lahkumata. Peaks asuma Raouf hotelli lähistel, kuid vajab kinnitamist.


Kui veel veidi enam teenindust ja mugavust meelitab, siis Nabqis on võimalik u 30-35 LE eest külastada ka päris mitme hotelli randa. Nt Regency Plaza (lauge, liivane, avar) ja Sea Life (veidi järsem, korallid lähemal). Hotellis nimega Laguna Vista (rõhk itaallastel, aga ka ida-eurooplastel) asub Pataya Beach Club, kus kas teisipäeviti, või kolmapäeviti, või ka neljapäeviti, info Egiptuse täpsusega, heheee, toimuvad pärastlõunased beach partyd algusega u 14.00. Kuid klubi on lahti igal õhtul. Päevapilet Laguna Vista randa maksab 100LE hotelli vastuvõtust, selle eest on rannaga ka keskmisest enam vaeva nähtud:



***

Avalikke randade piletid Sharmis on üldiselt kallinenud, vahemikku 25-50LE, hotellides algavad hinnad u 30-35LEst, eriti populaarse asukohaga või enesest heal arvamusel 😉 olevates hotellides (Hilton Naama Bays, Iberotel Palace Vanas Sharmis jne) võivad küündida 150LEni. See viimane on vististi “võõras, ära tule”-hind :).

Loe randade kohta veel (ja vaata pilte!) Sharmi inglastest residentide-kinnisvaraomanike lehelt:

http://r-thirty-one.com/Beaches

Lisa kommentaar