Sharm el-Sheikh ja mida seal teha

Sameh Shahieni muude imeliste fotodega saad tutvuda siin

Dokumendina (pdf) saad teksti alla laadida kui klõpsad siia:
Sharmi reisijuht

© 2021 Pia Kurro.

Sharm el-Sheikh, ilmasaitidel jms esineb ka kirjapilti Sharm al-Shaykh, tähendab tõlkes Sheigi lahte, viide ammusele beduiinisheigi hauale siin. Kas need kaks on sama asi, ma ei tea, kuid kui Siinai korraks oli iisraellaste käes, leiti just siit – köigest mõnikümmend meetrit rannalivast – sajanditevanuse ajastu puulaeva jäänused. Need teadaolevalt viidi Egiptusest välja. 

Selle kohta lähemalt saad lugeda heebreakeelselt Wiki saidilt: Underwater Exploration Society of Israel

“Sheigi lahega” Sharm nö algab – siin asub Sharmi süvasadam ehk nn Travco sadam.  Xperience Kiroseizi liivaranna külastajad saavad üle künka sinna kiigata. 

Sadama asukoha kuvamiseks kliki siin

Sadamas on ankrus paljud sukeldumispaadid, siin heidavad päevakeseks ankru Vahemere ja Lahemaade vahet liiklevad suure kruiisilaevad, siia randub Sharmi ja Hurghada vahel liiklev (vahel jah ja vahel ei) reisipraam (2021 parasjagu taas pole käigus).

Sukeldujate dekompressioonikamber asub siin, tolliameti kontorike jm asjalikku.

“Vana” turg ja El-Maya Bay
Asukoha kuvamiseks kliki siin

sharm old market

Sheigi lahest vaid kitsukese neemeriba taga asub peaaegu sarnane teine laht Sharm el Maya ehk Vee laht.

Siin asus kunagi too beduiinide kalasadam ja külake, millest umbes 1960…70ndatel kasvas välja ülejäänud Sharm. Algasustuse jälgi siit vaevalt enam leiab, siiski on vana Sharm ehk ka lihtsalt “turg” (souq) siiani muudest keskustest rustikaalsem. Siin müüakse ikka veel elusaid kanu ning ohvripüha eel elusaid lambaid ja kitsi, siit leiab brändivaba kohalikku toodangut jm hiina kaupa natuke soodsamalt kui klantstänavatel, ja siin asuvad mõned tuntumad kohaliku toidukunsti nautimise kohad, näiteks aastakümneid kuulsad kalarestoranid El Fares või Sinai Star, ja grillrestoran El Masrien.

Siin asub 2016 värskelt valminud El Sahaba moshee, millest tahetakse arendada islami kultuuri ja kirjanduse tutvustamise paigakest. Mosheest üle tänava asub Old Egypt etenduslava-kohvik.

101118 old market 004

Vana Sharmi põhiplaan on nagu redel – üht teivast pidi sisse, teist pidi välja, vahele jäävad paralleelsed kaubatänavad nagu pulgad. Taga vasakul on veel “varruka” moodi sopike, kus mõned hulgilaod ja eriti soodsad poekesed julge rinnaga avastaja jaoks. Vana turu huvitavaim osa ongi tegelikult need kõikvõimalikud väikesed ja tagumised sopikesed, tehke lihtsalt süda kõvaks ja öelge viisakalt aga kategooriliselt “ei” alati kui vaja.

Kusagile siia jääb sharmlaste armastatud kohvikoht Brazilian Coffee Store, kus pakutakse päris oakohvi Türgi/Egiptuse, või Itaalia meetodil (Illy’s). Suurenda kaardipilti kuni näed, kus ta on.

10996718_820325698040188_6485881998796482006_n

Residendid käivad Vanal turul parandamas nutitelefone, miksereid ja tolmuimejaid, ostmas elektripirne, pikendusjuhtmeid, sateliitkanalite jaoks taldrikuid nng vastuvõtjaid, jpms. Värskeim puu- ja köögivili on loomulikult ka alati siin.

Üle tee mere äärde jäävad siit sadama poole edasi kõndides aktiivse seltsieluga Terrazina Beach, odavam ja lihtsam on kohe kõrval El Kheima rand ja sealt edasi veel mitu erinimelist välja renditud randa. Neisse pääseb piletit ostes või (Terrazina) restorani külastades.

Rand on 2+ km pikk, liivane, põhi on kergelt mudane ja mitte kõige meeldivam, kuid on veidi parem lahe lõpupoole. Korallriff on samuti parem lahe suudmeosades ja Pickalbatrosi rannas, kus sellest kasvab välja juba muljetavaldavam Ras Katy. Laht on lõuna suunas päikesele avatud ja on keskmiset soe ka talvel, olles Fanara ja Naama bay järel umbes kolmas tuulevaiksem rand Sharmis.

Vanal turul on Sharmi marsruuttaksode ehk siniste busside lõppjaam, Hadabale suunduvad bussikesed alati peatust ei teegi – hüpake teele ja viibutage kätt! kuid Naama Baysse ja igale poole kuni Nabqini välja saab siit hõlpsasti sõita.

IMGP0529x
Sharm Old Market Exit (2nd) gate and minibus end station

 

Numbreid ega nimesid pole – küsige, ja teile näidatakse buss kätte. Naama Bay nimetus “bussikeeles”, ehk kohalike egiptlaste jaoks, on “Marina” ehk jahisadam ja Nabq on “Gharaana” ehk “vrakk”. Seal taga rahvuspargi territooriumil on tõesti üks riffi otsa sõitnud vrakk. Kuid aru saadakse kuidas tahes. Või kuidas kunagi – selle kohta on ka tõestisündinud lugu:

Astub bussi venekeelne naisterahvas, ulatab juhile raha ja ütleb: “Marina.”

Seda vaatavad suurte silmadega pealt kaks bussis istuvat samuti venekeelset turisti, ulatavad siis ka juhile raha, ja ütlevad: “Vanale turule – Igor ja Irina…”

Kennedy Mall
Asukoha kuvamiseks kliki siin

Naama Bay poolt vanale turule saabudes (või lahkudes) jääb nii poole km jagu ettepoole, viimase parempöörde ette, iseseisev äripiirkond Kennedy Mall, ka asub siin suurim erahaigla South Sinai Hospital. Turistile võivad huvi pakuda praktiliselt kõrvuti paiknevad kaks fikshindadega toidupoodi METRO ja Ragab Sons. Veel leiab siit German Bakery saksapäraseid küpsetisi ja tumedamat leiba pakkuva kohviku, TAKI madratsipoe, poekesi õhukonditsioneeride, LED-valgustussüsteemide, sukeldumistarvete jms eluks vajaliku muretsemiseks. Sharmi suurima puukooli ja sellest üle tee Violette & Lilles floristi. Asjalik ja kohalik.

71675511
Old Sharm Bay, view towards Hadaba and the beach elevator of Pickalbatros Aqua Blue&Park hotels

Hotellid vana turu piirkonnas: Turquoise Beach, Iberotel Palace, Seti Sharm. Siia laskuvad ülevalt Hadabast liftiga ka Albatros Aqua Blue ja Aqua Park veepargihotellide ning Beach Albatrosi kasutajad – nende rand on siin. Xperience Kiroseiz ja mõned Hadaba ja Naama Bay mitterannahotellid toovad oma rahva bussidega samuti osalt siia randa kasutama.

Hadaba
Hadaba keskväljaku asukoha kuvamiseks kliki siin

map sharm hadaba inset

Iisraeli okupatsiooni ajal millalgi 1970ndatel ehitati siia Sharmi esimesi elurajoone, ja residentide üks lemmikuid eramajutuseks on see siiani.

Sellel fotol on elurajoon paremas servas, üleval-paremal on näha sukeldumispaate täis Fanara laht ja rand, ka Farsha on seal, täpselt tipus keskel on Marriott Renaissance Golden View ja sealt vasakule jääb Hilton Waterfalls, edasi vasakule riburada kõik muud oma rannaga Hadaba (Om el Sid)  5*sed ja mh Xperience Kiroseizi korallirand, kes toob oma rahva siia Naama Bayst. Vasakul allservas Pickalbatros Aqua Blu ja sealt üles on Aqua Park juba valmis ehitatud, keskelt vasakule (pildile ei jää) on Alf Leila, Il Mercato jm ajaviitekohad ja poodlemine.

hadaba residential
Hadabet Om el Sid residential area and El Fanar Beach

Tihedalt kokku pakitult villarajoon paikneb Hadaba lõunatipus, Fanara ja Farsha randade kohal kaljutasandikul – jah, populaarsesse Farsha vesipiibukohvikusse pääseb ka siit.
Farsha asukoha kuvamiseks kliki siin

farsha-cafe
El Farsha restaurant and sheesha bar

 

NB! Minibussiga saabudes pöörab see ringi ja jääb pidama, kus Google kaardipaigalt saab lugeda “Sharm Express Transport”. Keerake nina mere poole ja astuge julgesti, kuni tulede ja (vesipiipude) lõhna järgi ta leiate. Nb! Kehtib miinimumtasu vist veel vanast ajast 25LE.

Fanara on Sharmi kõige soojem rand talvekuudeks, kuna asub mitte kaljupervel aga kaljude vahel all, liivalapil, kus ka piisavalt ruumi väikelastel vees sulistada. Ning on üks ilusaimaid riffe snorgeldamiseks.

4105500607_082c39f734_b
El Fanar Beach, view from Faraana Reef hotel towards Ras Katy

 

Teise pikema joone moodustab põhja poole kulgev mitme km pikkune kõrge Om el Sid kaljurannik, mille veeres asuvad kõik Hadaba paremad vm rannahotellid, aga ka
avalik Reef Beach kaljurand ja restoran. Rannad siin on Sharmi järsemad, sageli polegi rohkem kui kitsuke terrass kaljupervel (terrasse on palju ja ruumi on!) ja all viivad paar trepiastet otse riffile, mis siin 90-kraadise nurga all püstloodis 30…50m alla langeb. See-eest ujub kohe kalda lähedal igasuguseid huvitavaid kalu…

26841267_10210307892469471_6536179502523263117_o
Typical beaches on Om el Sid cliff

 

Om el Sid lõpeb Tower’i nimelise piirkonnaga, kus on pisike rivi Sharmi ühesid kalleimaid, miljonivaatega villasid, ja kobarake samuti miljonivaatega 4* hotelle, mille ainsamaks puuduseks, et need käidavatest tänavatest veidi eemale ja omaette jäävad, kuid mis sellegipoolest on paljude, eriti itaallaste ja sakslaste, lemmikud. Järsk kaljurand siin jätkub ja lõpeb.

Hadabas asub ühtlasi linnavalitsus, politsei, maksuamet, postkontor, ja olulisemate pankade Sharmi peakontorid kõnekal Banks Streetil.

Siin paikneb Sharmi suurim veepark – Pickalbatrosi hallatav Aqua Park, mida kasutavad nende kaks juuresolevat hotelli, ja pileti eest kõik muud soovijad. 2017 avati pargi uus osa, peamiselt täiskasvanutele suunatud ülivingete et mitte öelda hirmutavate torudega, aga ka päris sheffide lastebasseinidega… Skeemil on uuem Aqua Park ja selle kohal Alf Leila (pakkumistes ka: Fantazia) etenduste hoov – paistab ümmargune kõhutantsulava-hoov ja sellest vasakule päris nurka jääb punase vaibaga kaetud ratsahobuste etenduse lavahoov. Kusagil selles kompleksis, sisepääsuga ülaservast, on Hadaba ainus, Taj Mahal ööklubi. Vanem Aqua Blu jääb skeemilt välja vasakule, Park ja Blu on omavahel ühendatud.

albatros ja alf leila
Pickalbatros Aqua Park is the newer area of the 2-hotel mega combo water park. Alf Leila 2 show arenas visible along the upper edge

 

Alf Leila (w Leila)
Asukoha kuvamiseks kliki siin

Alf Leila w Leila ongi tõlkes “tuhat ööd ja veel üks öö”, kõnekeeles lühendatud Alf Leilaks, inglaste jaoks ka Fantazia. Selle välismüüri pidi jookseb täiesti meeldiv suveniiriturg ja vastas on avastamiseks mõned väiksemad restoranid, nt itaalia ja võimalik et mehhiko. Ratsahobuste ja nn ajalooetendus u kl 21.30, tantsuetendus u 23.00 alates, esimene on nii ja naa, ratsatsirkuse loomuga, kuid tantsuetendus on üldiselt hea ja tantsijaid on siin ka palju, ehk et kogu show on üldiselt vaheldusrikkam kui muud üle linna.

Il Mercato
Asukoha kuvamiseks kliki siin

64_big
Restaurant promenade outside Il Mercato mall

Il-Mercato-5Il-Mercato-9

IMGP1001x
Quality local brands in Il Mercato

 

Itaaliapärane arkaadkaubamaja, kus paikneb näpuotsaga kohapeal toodetavaid kvaliteetbrände (mida võib soovitada), mõned kohvikud, restoranid, McDonalds… Neljapäeviti ja reedeti õhtul lastesõbralik meelelahutuskava peredele. Tänava vastasküljel Itaalia jäätise kohvik, Sharmi parimaid burgerirestorane Chill&Grill (neil on oma retseptid ja omanikuuhkus), mõned asjalikud nõudepoed, sh Egiptuse enda portselanitehase Fathy Mahmoud kaupa leiab siit, loomulikult suveniire ja vesipiibukohvikuid. Lastele on mängualasid ja miniatraktsioone õige mitu, ehk et suhteliselt rohkem kui vanal turul või Naama Bays (kus neid tegelikult polegi). Lasterõivaid on poodides ka ja McDonaldsi kõrval on koogikohvik.

Hotellid Hadaba piirkonnas: Pickalbatros Aqua Blu, Albatros Aqua Park, Reef Oasis Beach Resort ja selle luksustiib Senses Resort, Jaz Fanara Club & Residence, soodukas otse Farsha kõrval Club Fanara Reef, Reneissance Golden View, Hilton Waterfalls, Otium Amphoras, Iberotel Il Mercato, Monte Carlo, Grand Sharm, Dreams Beach ja Dreams Vacation, La Perla, Mexicana, Falcon Hills, Verginia,  Amar Sina, Old Vic, Dive Inn, Aida, Sunset, Rock Hotel, Tivoli Hotel, Xperience St. George Homestay, Sunrise, Labranda Tower Bay, Club Reef. Nimekiri on mittetäielik – siin asub pisemaid 3*…4* hotelle kohe palju!

Amar Sina – hotell nagu Egiptuse Rahva Muuseum 🙂

 

Piirkond lõppeb suurte korterikülaga: Tower Country Club, Delta Sharm ning Sunterra (suurimat Carrefouri hüpermarketit Sharmis majutav) jäävad siia, Naama Bayle lähimasse serva.

Delta Sharm

delta sharm master plan IMG_40158207987570-720x386
Layout of Delta Sharm, location matters!

 

56947226
The waterslide pool between Delta Sharm buildings 118 and 119.

 

Sharmi esimesi ajaloolisi korterikülasid on ka ise piirkond. Pärast basseinide sulgemist avalikkuse jaoks (päevapiletit enam osta ei saa) siiski mõnevõrra huvitav väravajoonel paiknevate arvukate restoranikeste ja kohvikute tõttu – mõned parimad espressokohvikud asuvat just siin. Palju egiptlasi, arvukas Itaalia kogukond. Rendikorterid päevaks, nädalaks, kuudeks…

Turistile võibolla huvi pakkuvalt asub Delta Sharmi vastas Hay el Nouri elamurajoon,  väike ärikvartal mitmesuguste odavamat sorti poekestega ning kohalikule ja Sharmi tööjõule suunatud odavate kohalike restoranidega – grillkana, shwermavõileivad, muidugi taameya ehk oakotletid jms.

Hay el Nour

Asukoha kuvamiseks kliki siin

Sharmi rahvusvaheline haigla, ka Pyramid Hospital’iks kutsutav, asub siin, poolel teel Naama Bayst vanasse Sharmi.

Heavenly Cathedral – Sharmi suurim ja uhkeim, hiljuti valminud koptikristlaste katedraal. Üpriski muljetavaldav interjöör!

190a2cc2dbd532ab76c40142072a8443
Heavenly Cathedral

Mingi kirik on siin veel – anglikaani-katoliku?

36_big

Tähtsuselt teine (pärast al Sahaba valmmist) Al Mostafa moshee asub samuti siin, Naama Bay poole liikudes Sunterra korterikülast ja Carrefouri hüpermarketist mägede suunas. Kulda on hoone küljes vähem, kuid kõrged tornid on ju kaugele näha. Samast kulgeb täisnurga all mägede suunas maantee, mis viib Sharmi kahe peamise bussijaamani – riigifirma East Delta, ja selle taga eraldi kõik kommertsliinid (Superjet, GoBus jms) – ning sisemaal asuva Rowaysat tööstus- ja elurajoonini. Kummassegi viivad Mobil bensiinijaama vastast väljuvad valged bussikesed u 1 LE eest.

12012352535_6dc269cab6_b
Al-Mustafa Mosque

 

Rowaysat [roueissat]

Asukoha kuvamiseks kliki siin

Bedouin_Village

Street atmosphere in the Rowaysat bedouin area of Sharm

 

95857343
Sinai Old Spices Italian-owned mini hotel in authentic Egyptian peasant style. Fresh food market on Fridays, yoga classes.

 

Screenshot-2018-5-21 Google Maps
Rowaysat as the bird flies..

 

Pooles ulatuses kergelt räämas kuid teatavat ehedussarmi eviv villarajoon neile, kes kunagi nutikalt ja odavalt siia maad ostsid – kellest osa on jõukamad beduiinipered ning osa Sharmi äriomanikud jm pikaaegsed residendid. Pooles ulatuses tööstusrajoon. MB hooldus asub siin, kööki marmorist või graniidist tööpinna saab siit valida ja tellida, leida põrandaplaatijaid jm remondimehi, osta vannituppa jublakaid kraanidest seebialusteni, gaasipliite, telerid, külmikuid ja pesumasinaid Sharmi ausalt öelda parimast ja mõnevõrra legendaarsest kodumasinapoest Dragon for Electrical Appliances. Hotellidest välja visatud vana mööblit (valikuliselt) ja uusi korvtoole.

Naama Bay (Marina)

Asukoha kuvamiseks kliki siin

csm_Sharm_xxxxxxxxx_i113415_01_fef8db5df2
Probably the most famous view of Na’ama Bay from Moevenpick Resort’s Rangoli Indian restaurant, towards Lido, Helnan and Stella di Mare hotels at the other end.

 

NaamaBay2005
A promenade inside Na’ama Bay.

 

Vana turu kõrval Sharmi peamisi tõmbekeskusi, suurlinna tuled öös! Iseenesest on tegemist umbes 0,1 km suuruse maalapiga – jah, 500x200m –  tihedalt täidetud kaupluste, kohvikute, restoranide ning nende vahele jääva mõne hotelliga. Kuid nagu vanalt turult nii ka siit jalutab vähemalt kord läbi iga Sharmi turist.

2021 koroonameetmetest tingitud vesipiibukeelu pärast Naama kergelt kiratseb – ei istu rahvas jooma lihtsalt keskpärast teed-kohvi…

map_naamabay

Rand siin on liivane, lauge ja pikk nagu vanas Sharmis, jagatud mõneks pisemaks ja odavamaks, ning nimekate 5* hotellide avaramateks ja kallimateks, palmidega haljastatud rannajuppideks. Piki randa jookseb lilleline jalakäijate promenaad.

12248109
Naama Bay Beach Promenade.

 

16567380
Jolie Ville bar by the Naama Bay beach promenade.

 

Snorgeldamiseks pole ka see rand parim, kuigi laugelt süvenedes on sobilik lastele jm algajatele maski proovimiseks jm ujumiseks. (Järgnevad fotod umbes Sonesta Beach Resort rannas, promenaadi lõpupoole.)

maxresdefault
Snorkeling in Naama Bay is relatively shallow and safe.

 

0,1 km pealt leiab kolm tuntud ööklubi nagu Bermuda kolmnurga pelgalt 100 m raadiuses üksteisest:

Hard Rock Club Naama Bay  (2021 suletud)

Tänavaate kuvamiseks kliki siia

Sanafir (ex-Pacha) 3D tänavavaates

Tänavavaate kuvamiseks kliki siia

Miks Sanafir on selline legend (ja ehk peatselt taas), vaata sellest uue aasta öö videost (2014):

https://youtu.be/-3mUOcLyEaU

Little Buddha (üks vähestes maailmas !)

little-buddhalittle_buddha

OK, tagasi tänavale. 🙂 Naama Bayst saab osta Sharmi ilmselt täielikuma valiku mitmesuguseid kaupu alates beduiinivaipadest kulla ja täispuhutavate basseinimänguajadeni. Mida iganes! Fotol Naama Center’i kaubamaja sisevaates.

naama center
Naama Center. For anything…

 

Siin asuvad (peatee veeres) Etisalati ja Vodafone mobiiliteenuste müügikontorid. Rivi pangakontoreid. Sharmi ainsamaid ajalehekioske praegu suletud Royal Plaza hotellis (avatud hommikupoole kuni u 14.00).

Uus (2014 suvepoole avatud) Genena City megakaubamaja – Sharmi “Viru Keskus”. 🙂

Riviera Panoramio photo
View over Naama Bay towards the airport and Nabq
4e5c2edc_z
Restaurant terrace and Broadway show in Genena City Mall, Naama Bay.
9678bf50_z
Genena City. Rental apartments are visible on the lower level around the pool.
57573195
Genena City Mall, inside view of one small area.

 

Mida siin teha:
Alusta nt Genena Cityst, siis liigud mäest alla, mitte üles :), ja vaated on kenamad. Poodle, joo kohvi, käi lapsega uisutamas või bõulingut veeretamas või mänguplatsil. King Tut Museum (Tutankhamoni kollektsiooni tõetruud koopiad) madalaimal korrusel on killuke reproduktsioon Kairo Egiptuse Muuseumist. Külasta restorane, vaateplatvormi – alates u 23.00 on Broadway laval ka enamasti mingi tantsuetendus. Kallis, aga moodne!

Sõida eskalaatoritega all-linna, väljud umbes Hard Rock Cafe ette ja võid siit suunduda lemmiktänavale…

Romantilisemaks valikuks ja kaubanduse vältimiseks soovitan nt hoopis rannapromenaadi, arvukate mereäärsete restoranide ja baaride, palmipuude ja kuuvalgusega. Jolie Villel on siin suurepärane perfektse teeninduse ja pihviga BBQ, ja Ghazala Beach hotellil hubane rannabaar sumisemiseks. Maitsev Mehhiko ja Hiina menüü, vägagi soodne.

Naama rannapromenaad 360kraadi

Sumisejatele sobivad kõik vesipiibubaarid, korrus kõrgemal ja vaatega ülejäänutele on Naama Centeri ülekorrusel soodsad China House ja Thai house, ning Cataract hotelli vastas ühe Sharmi esimese ja kuulsaima, Camel sukeldumisklubi katuseterrass ning vahekorrusel sukeldujate ja residentide üks lemmikpubisid. Mitte odav!

Little Buddhast neemetipu poole suundudes viimane hotell enne jahisadamat on Lido, kus on ka imelise vaatega baariterrass ja kuulus restoran On Deck, sobilik romantiliseks õhtusöögiks.
Lido Sharmi asukoha kuvamiseks kliki siin

2021 kuumemaid rannaalasid Naamas on Marina Sharm hotelli ees, kus pidusid korraldab KALIMERA.

https://web.facebook.com/kalimerabeach

Täpselt vastassuunas (lennujaama ehk põhja poole) jalutades lõpeb promenaad kohe pärast soodsat ja sarmikat Oonas Dive Club hotellikest treppidega, mis viivad üles Mövenpick Resorti, kus samuti kuulus, india köögiga Rangoli restoran. Avatakse ainult õhtusöögiks, soovitatav telefoni teel broneerida, teie hotelli vastuvõtt või kliendisuhete hoidja saab sellega aidata.
Mövenpicki asukoha kuvamiseks kliki siin

Restorane, baare ja pubisid on Naamas veel palju, nende kohta loe või uuri eraldi.

Väljaspool 0,1 km ala ehk teisel pool Rahu maanteed (ka: El Salam, Peace Road) jätkub Naama Bay peamiselt arvukate korterikülade ja hotellidega. Siin asuvad veel Sharmi British School, Sinai Grand Casino, Jolie Ville’i Casino Royale. Kiroseizis peatujate teele jääb Roza Mall, kus asub Naama teine McDonalds, kuulus kuumade võileibade ja sushi kohvik Makani (kohv ja kogu saiandus on hea! sushi kah ok), 7/11 toidupood. Residentide soositud Passions baar Oriental Rivoli fassaadihoones. Oriental Spa.

Lastele: mänguväljak, uisuväljak, bõuling, 9D kino Genena Citys, Fun Town lõbustuspargike peatee veeres. McDonaldsi lasteeine. Passions baaris lastenurgake.

Hotellid Naama Bays
Tropitel Naama Bay, Sharm Holiday Resort, Royal Naama Bay Resort, Sharm Cliff, Stella di Mare Beach Hotel & Spa, Helnan Marina, Lido Sharm, Falcon Naama Star ja Naama Blue, Eden Rock, Naama Inn, Cataract Layalina, Kahramana, New Tiran, Kanabesh Village, Maritim Jolie Ville Resort & Casino, (ex Hilton now managed by Jaz) Fayrouz Resort, Ghazala Beach & Gardens, ex-Marriott Naama Bay Promenade Resort, Novotel Beach & Palm, Gafy Resort, Oriental Rivoli, Mövenpick Resort, Xperience Kiroseiz Parkland & Premiere Aqua Park, Panorama Naama Heights, ex-Hyatt Park Regency.

Korterikülad:
Riviera-Sharm, El-Salam, Criss/Viking Club, Sunshine, Naama Heights, (ex Hilton) Dreams Residence, Little Havana (Havany Havany), Sunny Lakes

Sunny Lakes ja Hollywood
Asukoha kuvamiseks kliki siin

sunny-lakes-sharm-elsheikh (33)_4d46c_lg
Sunny Lakes compound and Hollywood entertainment area, on way from Naama Bay towards the airport.
02_fa385_lg
Sunny Lakes residential compound, one of the better areas inside.

Uue korteriküla järgi nime saanud piirkond Naama väliserval Xperience Kiroseizist edasi, millega järjepidev Naama Bay asustus enam-vähem lõpeb. Tez Touri peakontor ja selle kõrval Hollywood – Soho väljaku idee kitsh teisendus. Sissepääs on osaliselt tasuline, 201801 seisuga u 70le, sisaldab karastusjoogi. Laste lõbustuspargike (kohalik maitse), dinosauruste mulaazhid, plastmassist Disney-figuurid. Poerivi.

xSharm-El-Sheikh-City-Tour-Including-Naama-and-Nabq-Bays-7.jpg.pagespeed.ic.JUfCgQ8WC5
Hollywood. A kitchy entertainment area with entrance fee & kids’ fun park.

maxresdefault110069857

Sharm Museum – Sharmi päris oma päris eksponaatidega ajaloomuuseum

Asukoha kuvamiseks kliki siin

Facebooki lehe kuvamiseks kliki siin

sharm museum

sharm museum prices

Sharmi püsiekspositsiooniks on mõned aastad tagasi leitud loomamuumiate kollektsioon täiskoosseisus, ja eraldi ruum on pühendatud ajaloolistele sidemetele Aafrika ja Vahemere maadega sh veidi Kreeka-Rooma perioodi. Lisaks eksponeeritakse igas kuus nn rahvahääletuse lemmikeksponaat, üks kahest. 

Muuseum on avatud hommikupoolikul 10.00-13.00 ja õhtul 17.00-23.00. Pilet maksab turistile 200LE u 10e, ja kohalikele 40LE ehk u 2e.  Tudengid ja õpilased poole hinnaga. Territooriumil on kohvik ja mõned etemad suveniiripoed.

Domina Coral Bay
Asukoha kuvamiseks kliki siin

Preatoni perekonna hallatav, itaallastele suunatud ülisuur korteriküla, milles umbes kuus oma keti hotelli, apartemendikvartal, restorane ja poekesi. Võiks olla huvitav itaallastele kuuluvate kohvripoodide külastamiseks ja kui meeldivad melusad restoraniõhtud. Nädala kava uuri nende Facebookis siin:  https://web.facebook.com/dominacoralbay.sharm.el.sheikh

Domina-Coral-Bay-Oasis-1-1
Domina Coral Bay. Apartment compound and five hotels targeting the Italian tourist in Sharm form an own area complete with cafes, restaurants, souvenir stores and Italian boutiques.
57568625
A piazza inside Domina Coral Bay.

133976147

Sharks Bay
Asukoha kuvamiseks kliki siin

Sharks Bay beach from the Marina.
Sharks Bay, view from Sunshine Il Porto restaurant terrace

https://web.facebook.com/sunshinebeachsharmelsheikh

Avalik rand Sharks Bay Beach (Sharks Bay Marina), kus mõned kiiduväärsed mereandide ja grill-restoranid, kohvikud-vesipiibubaarid, suveniiripoekesed. Haldavad beduiinid. Sharks Bay Umbi Diving Village on üks Sharmi autentse arhitektuuriga pisihotelle ja Sharks Bay Oasis üks kalleimaid Sharmi korterikülasid (miljonivaated kaljuveerelt!).

Mida siin teha:
Piirkonda jääv koopia Castle Zamanist (kaljuserva elamusrestoran Taba ja Nuweiba vahelisel maanteel, mis omakorda ilmselt saanud inspiratsiooni reaalsest Salah el Dini kindlusest Taba lahes) on (2018…2021) suletud.

Rand siin on kiiresti kuid järkjärguliselt sügavnev, sobilik ujumiseks ja snorgeldamiseks. Kes suurt melu pelgab, siis umbes 100x50m suurusel lapil on kõik oluline olemas, isegi Dahabi-laadset beduiinide käsitööd poekestes. Sobib rannapäeva veetmiseks meres ujudes-snorgeldades, või mereandide õhtusöögiks rannaliival, imetledes kuu jälge veel.

Hotellid ja korterikülad: Royal Rojana, Sharks Bay Umbi Diving Village, ja sadamakaist Naama poole jääb Pyramisa Resort & Villas – piki rannarajakest u 500m. Neemetipu taha jääb, pimedavõitu sõiduteed pidi, 700m, Four Seasons. Rahu maantee äärde, kust Sharks Baysse tee keerab, jäävad Sol Y Mar Sharks Bay, Gardenia Plaza ja Logaina Sharm Resort. U 1 km ja kõnnitav.

Lastele: Rand on sobilik u kooliealistele rinnakõrguses vees ujumiseks ja snorgeldamiseks.

Soho Square
Asukoha kuvamiseks kliki siin

https://www.facebook.com/SOHO.Square.Sharm/

Dancing fountain is the focal point of the 500m Soho-Sharm Square
Soho-Sharm Christmas wonderland opens for Advent.

Savoy ja Sierra hotellide vahele on omanik arendanud endale kuuluva meelelahutusala, mida ise müüb, ise majandab, ise korraldab… Meeldib eeskätt jõukamatele Briti keskealistele, kes siinsamas ka peatuvad ja õhtul väljaku ääres aega viidavad. Soho võtab meelelahutust tõsiselt, suurte pühade puhul kutsub kuulsaid esinejaid, korraldab sügisel ja kevadel Sharmi talendivõistlust Sharm’s Got Talent.

Tavapäevadel lahutab meelt muusikaline purskkaev ning igal õhtul u 21.00-01.00 meelelahutusprogramm elava muusika ja kõhutantsuga.

Aasta tähtsündmusi on Big Switch-On ehk jõulutulede sisselülitamine novembri lõpus, jõulud, uusaasta ja kolmekuningas uue ja vana kalendri järgi. Ramadani lõpp ja Ohvripüha.

On toidupood, erinevaid butiike, raamatupoeke, suveniiriturg, arvukalt baare ja restorane, sh india, tai, hiina, liibanoni. Ice Bar. Oxygen Bar (jah!). Uisuväljak. Spordiklubil Soho Studio on oma FB leht, joogatunnid, zumba, stretch & tone jpms. Otsi ka: ka Sierra Spa.

Lastele sisemänguväljak Kids’ Arcade, bõuling, Culturama, purskkaevude vaatemäng iga tund, ja palju nendesuuruseid pronkskujukesi, millega pildile jääda.

Ööklubidest  avati 2021 sügisel verivärskelt ex-Pangea, nüüd Soho House. 

https://web.facebook.com/sohohousesharmelsheikh/

…ning Savoy Caligulas on uued kuumad ajad parasjagu jõude oleva HRC tiimi (mõlemad HRd Sharmis suletud teadmata ajani) vedamisel. Glamuur! ❤

Caligula Hot Rock peomeeleolu vaata nende FBst siit

Hotellid: Four Seasons, Savoy/Royal Savoy, Sierra Resort, Grand Oasis (managed by Savoy), Island View ja Island Garden Resort, Concorde el Salam ja Concorde Sport, Hilton Sharks Bay, Siva Sharm Resort and Spa.
Korterikülad: puuduvad

Montazah
Asukoha kuvamiseks kliki siin

Soho väljaku ja Nabqi vahele, lennuväljast mere poole jääv peamiselt elurajoon, kus ka mõned kallimad ja odavamad sarmikad hotellid, millest miljonivaated siit lähimale Tirani saarele. Rand on liiva-kruusa ja kallakuga või terrassrand, riff on kalda lähedal ja heas seisukorras. Tuultele üpriski avatud.

Mida siin teha: Omas rütmis puhata 😀

Lastele: jäätist? 😊

Part of Montazah at 2nd entrance, to Jaz Belvedere. The lagoon area, Ras Ghamila dive site.

 

Montazah residential area from 1st entrance, view towards ex-Melton now Sunrise Remal Beach Resort. Ra’s Nasrani dive site.

Albatros Palace Sharm Sun&Fun vt siin

Korterikülad: El Mar. Sharm Hills. Sunny Beach. Palm Beach Montazah. Montazah Paradise. Royal Residence Montazah. Siin käib praegu Sharmi väheseid uute külade arendusi ja toimub müük, kes merevaatega kodu üsna ranna lähedal ihkab. NB! Hinnad on vastavad! kuid mitte võimatud. Piirkonnas pikemalt peatudes on päris kindlasti vajalik auto, või väga lojaalne taksojuht. Bussid satuvad siia ainult juhuslikult.

 

Rawabi [rouaabi]
Asukoha kuvamiseks kliki siin

Elamupiirkond teisel pool lennujaama, kus tee järsu kaarega mere poole pöörab. Siin pole absoluutselt midagi muud peale hurmava merevaate… 🙂 Elamurajoonis (50m) siiski on peidus lihtne paadikuuri moega toidupood, kiidetud kalarestoran (peamiselt kojutellimused), itaallaste kogukonnale suunatud pizzeria.

Hotellid: üksainus hotellikobar – (ex Sea Group) Charmillion Club, Charmillion Sea Life, Charmillion Gardens Aqua Park. Charmillion Club Aqua Park asub eraldi territooriumil, u 1 km kaugusel. Rühma teistest hotellidest viib sinna buss. Veepargi kasutamine pole automaatselt tasuta iga paketi osa!

Korterikülad: Rawabi, Fantazia, Egyptian Experience

Nabq

Asukoha kuvamiseks kliki siin

Tõenäoliselt 50% sharmlastest elab lähitulevikus just siin, ja 50% turistidest peatub siin. Pindalalt kõigest veerandikus Sharmis käib hoogne arendustöö kuni mägede alla välja, suurimad hotellid asuvad siin, nende seas peaaegu kogu Sharmi uus tase nagu Rixos, Steigenberger, Fairmont (avamisel), Swissotel (avamisel), Raffles (avamisel). Ja uued korteriarendused…

Nabqi esimene liin ehk mereäärseim tänav moodustab ühtse piirkonna, mis on täies ulatuses asustatud ja haljastatud. Siin on võimalik hotellist väljudes keerata paremale või vasakule ja lihtsalt õhtut nautides palmide all jalutada, soovi korral sisse astudes tänava veerde jäävatesse poodidesse, turgudele, kohvikutesse ja restoranidesse. Poed asuvad ainult ühel pool teed, hotellide poolel saab jalutada vaikuses ja häirimatult.

 

Hotellid on mastaapsed ja ohtralt haljastatud. Talvel on siin kõige tuulisem, kuigi mitte ilmvõimatu. Kuumadel kuudel, kui madalale lohku jäävas Naama Bays lämmatab – väga mõnus!

Rand on eespool kuni Rixoseni kruusa-liiva (u nagu ta on Sharks Bay ja Soho kandis), riff on sillakeselt, kaldast u 50m. Sellise rannaga on hotellid Rehana, Tamra Beach, Parrotel Beach Resort and Aqua Park, Sharm Bride, Cleopatra Luxury Resort, Nubian Village/Nubian Island Resort, Sharm Grand Plaza, Rixos. 

Tagapool Nabqi laguuni piirkonnas, alates Club Magic Life hotellist, asuvad Sharmi avaraimad liivarannad, riff on kaugel, 200…400m, kõikide hotellide sillad sinna välja ei ulatu, pooled lõpetavad kusagil laguunis, ujumissügavusel. Sobib lasteperedele, muudele erilise snorgeldamishuvita, lauge ranna nautijatele.  Sellise rannaga on Club Magic Life, Amwaj Oyoun, Rixos Seagate & Aquapark, Coral Sea Holiday Village ja Aqua ClubResort, Coral Sea Waterworld, Albatros Laguna Vista, Aurora Oriental, Regency Plaza Resort & Spa, Sea Beach Aqua Park Resort, Jaz Mirabel Beach, Park and Club, Royal Albatros Moderna, Steigenberger Alcazar, Barcelo Tiran.

Rixos Seagate snorgeldamissillaga tutvumiseks kliki siin

Võib omal käel külastada kaljusemaid randu või osta päeva laevaga merel ja snorgeldada parimate korallriffide juures.

Mida siin teha:
Eeskätt tshillida – nautida ülisuure hotelli mugavusi ja õhtuseid jalutuskäike hotellist välja, Nabqi 6 km pikale peatänavale, kus taksot kasutama ei peagi.

Delfiiniteater Dolphina asub siin, etendus iga päev 15.00.

Porto Sharm on 2021 suhteliselt varjusurmas, kairolaste suure suvilaprojektina pole ta eriti käiku läinud, kel huvi võib sõita pilti tegema Taj Mahali minikoopiast (ärge taksot minema laske!)

Porto parimatel päevadel.

Nabqi looduskaitseala algab siitsamast, mangroovid ja puutumata kõrb. Küsi päevareisi sinna…

x

Dajal camp Nabqi looduskaitsealal, kus teie eest hoolitsevad Mizena hõimu beduiinid, kes suvel elavadki Nabqi rannas, talveks aga kolivad soojemasse soppi mägede vahele.  https://web.facebook.com/DajalCamp

Mangroovisalud Nabqi looduskaitsealal, tegevused Dajal Campis

Ride Egypt & Sharm Horses hobusetallid asuvad siin, ratsaretked looduskaitsealale või ujumine hobustega.

Kõik järgmised meelelahutuspaigad jm vaatamisväärsused asuvad samuti Nabqis:

La Strada
Asukoha kuvamiseks kliki siin

Väljakukese veeres saab süüa-juua ja ostelda, kaubandushoones asub Duty Free, Vodafone ja Orange mobiilioperaatorite esindused, paar poekest ja restorani, korralik moodne jõusaal Lions Gym. Kõrval asuv El Khan suveniiriturg pakub kõike, mis ostmist väärib, ja mis ei vääri. Autentseks toiduelamuseks otsi üles Mosbah Gad Seafood restoran selle tagasopis, proovi tema eriretsepti järgi krevette. 😉

Mosbah Gad seafood asub siin

Hotellis ei pakuta tumedat leiba, õunastruudlit? Abi annab German Bakery, millel üks filiaal La Stradal, teine vana turu (Kennedy mall) Metro kõrvalhoones.

Tumeda leivakraami kuvamiseks kliki siin 

Hard Rock Cafe Nabq – Sharmi kuumimad, kahjuks ka kalleimad peod, kus käivad nii nooremapoolsed kui ka keskealised hästi edasi jõudvad inimesed. NB! 2021 oktoobris on Sharmi mõlemad HRCd endiselt suletud, oleme ootel….

Mousa Beach. Nabqi looduskaitseala algusesse jääv avalik rand, võimalik kalda lähedal snorgeldada. Pilet u 20 egp, hommikupoole kuni 14.00 tuleb tasuda ka rahvusparki sisenemise tasu, u 40LE/inimene + 80LE auto.

Asukoha kuvamiseks kliki siin

 

 

ArabSat
Asukoha kuvamiseks kliki siin

Kaubanduskvartal Amwaj Oyoun hotelli vastas – see on nagu Nabqi “vana turg”!!

Arabsat

Õhtused etendused Nabqis väljaspool hotelle puuduvad, enamik hotelle on ülisuured kõik-hinnas-põhised ning pakuvad ise meelelahutust. Lähim on Soho väljak u 7 km.

See-eest on kõik hotellid vahetult peatänava ääres, bussid ja taksod viivad hõlpsasti igale poole. Siin bussi istudes lõpeb teekond täpselt Sharmi teises otsas, Farsha vesipiibukohviku lähedal Hadabas…. Teele jäävad ka Soho, Naama Bay ja vana turg.

Lastele: Dolphina. Palju tegelusi igas hotellis.

Hotellid:
Rehana, Tamra Beach, Parrotel Beach Resort and Aqua Park, Aqua Hotel Resort & Park, Cleopatra Luxury Resort, Nubian Village/Nubian Island Resort, Sharm Grand Plaza, Rixos, Club Magic Life, Amwaj Oyoun, Rixos Seagate, Coral Sea Holiday Village ja Splash Resort, Regency Plaza Resort & Spa, Jaz Mirabel Beach and Club, Royal Albatros Moderna, Steigenberger Alcazar, Barcelo Tiran, Zouara Hotel, Faraana Heights Resort.

Korterikülad:
Sharm Bride (Aqua Resort), Sierra Residence, El Hayat, Amwaj, Oriental, La Sirena, Sharm Paradise Villas, Mashareq Residence, The View Resort, Nabq Heights, Sharm Heights, Sunny House, Laguna Vista Residence, Sharm Residence, Nabq Golf Heights, Viva Reef, Moona Sharm Resort, Maraqia Resort, Porto Sharm, City Stars Sharm (ehitamisjärgus).

Gharaana/Faraana ehk Vrakk
Asukoha kuvamiseks kliki siin

Siin lõpeb asfalteeritud tee ja buss pöörab tagasi. Üksik Faraana Heights Resort kõrgel künka otsas, viimane hotell – Barcelo Tiran. Edasi algab looduskaitseala territoorium ja eespool manitud rannad.

Nabq Protectorate ehk looduskaitseala
Asukoha kuvamiseks kliki siin

Ruutkilomeetrite viisi puutumata mägist kõrbe, mere ääres mangroovisalud ja üksik väheldane kinnisvaraarendus – Mangroovy Village. Dajal Camp Nabqi Mizena beduiinihõimu aladel. 30…40 km puutumata liivast randa ja siis suubuvad mäed merre. Ongi Nabq, ja sellega Sharm, otsas.

Aitäh lugemast ja ilusat puhkust! 😊

***

Näpunäiteid hindade suhtes ja lühike araabiakeelsete väljendite ja numbrite  õpetus allalaadimiseks:

Kasulikke väljendeid, araabia numbreid, hindu

***

Mõnede kaldalähedaste paremate sukeldumis- ja snorgeldamispaikade kaart:

http://www.emperordivers.com/divesites_sharm.php

Põhjalikud fotod ja kirjeldused tõsistele sukeldujatele:

http://www.divesitedirectory.co.uk/red_sea_sharm_el_sheikh.html

***
Veebikaameraid:

Hetkel 2021 on kõik sulgunud…

***

Andmed Sharmi saabuvate ja lahkuvate lendude kohta. Reisitunnusele klõpsates avaneb automaatselt Flightstats lendude reaalajas jälgimise veebileht. Nb! Kõiki tshartereid lk ei kuva.

Sharmi lennujaama lennuinfo

***
Jälgi ka Sharmi ettevõtjate värskeid pakkumisi Facebookis:
Mida Sharmis teha

Kus Sharmis süüa

Kus Sharmis rentida omal käel puhkuseks

Lisa kommentaar