Tunne taustu – hotelliketid Egiptuses

Tegelikult plaanisin selle teema augustis üles panna – hooaja müük algab ju juulis juba! Kuid augustis olime Eestis ja et teema on pikk, siis hoovõtule kulus pärast aega. Kuid siit ta siis nüüd tuleb. Mõeldud on ta ehk eelkõige inimestele kellel (nagu mul endal) on kombeks suuremat hulka raha välja andes harilikult esmalt küsida: aga kes seda teeb/valmistab/mulle pakub?? Millised on tema oskused, motiivid, asjatundlikkus – kas miski neist garanteerib, et see sellist tasu väärib? Ja kas tegemist on põhimõtete või eesmärkide poolest sellise isiku või organisatsiooniga, kellele ma üldse tahan oma raha anda? Jne. Kuid teeme siis algust, suunaga suurematest või rahvusvahelisematest kohalike või väiksemate tegijate poole. Seal allpool kuskil tulevad siis ka eestlastele tuttavamad brändid mängu. 😛

***
Accor Group

Prantsusmaalt Lille’ist 1960ndatel alguse saanud Euroopa hotellihiiglane, maailmas 5. kohal, mille portfellis enam kui 3500 hotelli mitmele mugavusklassile. Accori lipulaevaks on Sofiteli brändi hotellid, mida Egiptuses on alles veel vaid nn kvaliteetsihtkohtades – Siinail Taba’s ning Aleksandrias üks, Kairos kaks, Luksoris kolm ning Assuanis samuti üks, kuid see-eest uhkelt. Sharmist läks Sofitel kahjuks just välja, kuigi nende suurepärane hoone ja asukoht jäi alles – sisse kolis Mövenpick, aga selle kohta ma juba postitasin.
Accor ise ütleb oma brändide kohta lühidalt (ja minu arust päris tabavalt) nii:
Sofitel – elu on fantastiline! (ja üpris prantsuspärane ;-))
Novotel – elu on lihtne (ja avar ja valgusküllane)
Mercure – elu on igal pool erinev. See on siis kohalike erinäoliste väikehotellide võrk, mida juhitakse ja kvaliteeti ühtlustatakse Accori asjatundmuse abil.

Üks kahest Sofitel Legend hotellist maailmas: Sofitel Old Cataract Assuanis

Julgengi kinnitada, et vähemalt Kairos asuva Sofitel el Gezirah põhjal otsustades on elu Sofitelides tõepoolest “magnifique!” (midagi kopsakamat sorti rahakotiga hedonistidele) ja vähemalt Sharm el Sheikhis on Novotel üks ainsamaid moodsaid hotelle, mille interjöörid ei tekita “olen seda näinud juba 100 korda” stiilis tülpimustunnet. Mujal uutes hotellides sageli valdava tumeda ja rusuva minimalismi asemel avarus, õhulisus ja tuju tõstvad päikselised toonid, ja ka rahakotti ei tee nii lagedaks kui vanem ja soliidsem “vend”.

***
Mövenpick

Šveitsist moodsa uskumuse kohaselt maailma hotellindus ongi alguse saanud. 1970ndatel asutatud Mövenpick on üks sealtriigi kette, millel 71 hotelli 35 riigis. Keti esimene hotell väljaspool Euroopat oli 1976 avatud Mövenpick Hotel Jolie Ville Kairos püramiidide lähedal. Praegu on neil enam-vähem üks hotell igas olulisemas sihtkohas Egiptuses nagu Kairo, Aswan, Hurghada ja Sharm el Sheikh, aga ka vähem tuntud Taba, El Ain el Sokhna, El Gouna ja El Quseir, ning 3 vanemat ja 3 tutt-uut moodsat kruiisilaeva; lisaks opereerib Mövenpick alates 2012 oktoobrist ka seni individuaalselt toiminud aurulaeva “Misr” ja vastvalminud “purjepaati” (dahabeyya) “Fedyya”, mis on nii uus, et peaagu soe alles. Isegi fotod on veel arvutisimulatsioon. Romantiliste felukkapurjede all sõitev “Feddya” paistab silma külastiilis egiptipärase sisustusega ning laeval on kõigest 4(!) kajutit:

http://www.moevenpick-hotels.com/en/africa/egypt/cruise/cruise-feddya/overview/

“Misr” seevastu on 1907. aastal Briti kuningliku mereväe tellimusel valminud aurulaev, mis hiljem teenis Egiptuse viimase kuninga Farouki luksusliku jahtlaevana. Kap. remonditud ning jooniste järgi taastatud 2006. aastal:

Fotod näppasin siit: http://birdsnap.blogspot.com/2010/02/nile-cruise-1-9-february-2010.html

laeva kohta pikemalt saab lugeda siit: http://www.misrroyalsteamer.com/doc/history.htm

Mövenpick Sharm el Sheikh – enamus fotosid klõpsitakse küll seljaga hotelli suunas, kuna just siit avanevad Sharmi võimsaimaid vaateid õhtutuledes Naama Bayle. Kuid ka hotell ise pakub ju kena vaatepilti:

Mövenpick el Quseir:

***
Sonesta International Hotels Corporation
USA algupäraga hotellikett peakorteriga Floridas, millel u 50 hotelli enamasti USAs ja Ameerika mandritel, kuid niisiis 3 Sharmis ning üks Hurghadas, Luksoris, Kairos ja Tabas.
“At Sonesta, you don’t need to step outside to feel like you are part of the local culture. Each of our hotels captures the mood and spirit of the place they inhabit. Our hallways are art galleries, our grounds are gardens and our cuisine is locally inspired and artistically created. “ Millega olen 100% nõus, ja ühtlasi see seletab, miks pikka aega pidasin Sonestat Egiptuse ketiks.

Sonesta sobib siia järjekorda, sest ta Egiptuses paistab silma tegelikult samuti kõige enam oma kruiisilaevadega – arvan, et ei pane palju mööda, kui pakun, et mõned parimad, või igatahes ilusaimad ja luksuslikemad Niiluse kruiisilaevad sõidavad just Sonesta kaubamärgi all. Nimed Sun Goddess, Moon Goddess, Star Goddess ja Nile Goddess vast räägivad enda eest, lisaks kuulub Sonestale enne Feddya‘t uusim, kuid jätkuvalt luksuslikeim dahabeyya Niilusel – Dahabeyya Amirat. Dahabeyyad on siis umbes kümnekonna kajutiga väikesed lõbusõidulaevad, mis idee poolest peaksid liikuma purjede all, kuigi mingi mootor on harilikult ka. Kasutusel on nad juba vaaraode aegadest, mitmesuguste ülikute lõbusõitudeks Niilusel.

Sharmi Sonestad pakuvad peamiselt väga head asukohta Naama Bay promenaadi ääres, araabiapärast sisustust komplektis egiptiliku teenindusega ning hinna-kvaliteedi suhet vahemikus Club (peredele), Beach (paaridele) ja Royal (luksushimulistele). Kõigile midagi.

***
Starwood Hotels and Resorts Worldwide
Veel üks rahvusvaheline kett, mida põgusalt mainiks. Kuigi on Sharmis kohal vaevumärgatavalt vaid ühe Sheratoniga Sheraton Sharm Hotel, Resort, Villas & Spa, siis veel ühega ka Dahabis (Mercure le Dahab) ning edasi juba Kairos, Aleksandrias ja Luxoris ning Hurghadale lähimalt Soma Bay’s. Sharmis võiksid Sheratoni ehk kaaluda võimsate avarate vaadete ning eriti avarate tubade austajad, ja sukeldujad-snorgeldajad. Meie pere põgus kogemus Sheraton Dreamlandiga Kairo lähedal ütleb, et nende hotellide puhul ehk polegi visuaalne pool nii eriline, kuid siin on tunda tõepoolest asjatundmust detailides. Madrats on pehme, shampoon lõhnab hästi ja on kvaliteetne, lisaks sellised detailid nagu nt föön on vannitoa asemel numbritoas peegli kõrval – palju mugavam ja vähendab ka vannitoa järjekordi nt perega puhates. Telekanalite jaoks on menüü, et ei peaks neid pimesi otsima. Reception toimib nagu kellavärk. K v a l i t e e t  selle kõige täpsemas tähenduses.

Nüüd jutu kurvem pool – see kõik ei laiene Sharmis olevale Sheratonile. 😦 Siin pole midagi muutunud ilmselt ajast mil hotell ehitati, mitte ainult et voodid, vaid isegi televiisorid mitte:

Kairo Sheratonis kuuldavasti käib suurem renoveerimine 2013 aasta lõpuni, loodetavasti võetakse millalgi varsti siis ka Sheraton Sharm ette. Ning ühe kenasti toimiva Sheratoni, kus tõepoolest Sweet Sleeper voodites nagu pilvedel ööund nautida saab, avastasin just Hurghada lähedalt El Gounast – Sheraton Miramar:

***
Hilton Hotels
Ei saa me üle ega ümber ka vanahärra Conrad Hiltoni enam kui sajandi vanusest kuulsusrikkast ketist. Eestlastele vähem tuntud, kuna ega meile vist ükski veel jõudnud pole, mis võtab mõnevõrra mõtlikuks, nimelt üks kuulsamaid härra Hiltoni ütlusi kõlab: “Asukoht! Asukoht! Asukoht!” Nii vastas ta, kui temalt küsiti kolme kõige olulisemat põhimõtet hotelli rajamiseks. Hiltonid me niisiis leiame sealt, kus on kõige olulisem kohal olla, Sharmis nt kolm (!) tükki Naama Bay’st, ühe Hadabast Om el Siddi vapustavate snorgeldamiskaljude äärest ja ühe Soho väljaku lähistelt Shark’s Bay nimelisest rajoonist (kuna see kant meeldib väga inglastele). Egiptuses on neil kokku praegu 18 hotelli – Hilton on tõepoolest kohal kõikjal, kus kohal olla tasub. Kuulsaim hotell on ilmselt ajalooline Waldorf–Astoria New Yorgis, ja kuulsaim lapselaps on Paris Hilton (kes selles hotellis kasvaski üles), aga seda viimast te teate ju minutagi.

Hiltoni kett on nii mõnegi hotellindusalase võib-olla igavavõitu kuid siiski olulise uuenduse pioneer, nagu nt kunagi ammu-ammu voolav vesi vannitubades ja kunagi vähem ammu hotellide ühine broneerimissüsteem. Kuid kõige olulisemalt taipas see ms saksa ja norra sugemetega immigrant ära, MIDA inimesed hotellidest eeskätt otsivad, lisaks sellele, et otsivad ööbimisvõimalust – muidugi t e e n i n d u s t! Kui ma otsisin, et mida siis Hiltoni bränd oma külastajatele lubab, ma ei üllatunud, kui leidsin lause: “… tagada, et iga külastaja tunneb, et tema eest hoolitsetakse, et t a on väärtuslik ja teda austatakse.” Ning lisaks on keti missiooniks “Täita maailm külalislahkuse valguse ja soojusega.” (Külalislahkus ja hotellindus inglise keeles on üks ja sama sõna – hospitality.)

Ma ju räägin teile siin ainult ausalt kõike nagu on, miinus reklaam (kus see on üle pakutud), ja seetõttu mul on rõõm märkida, et Hiltoni puhul see lubadus paistab pidavat. Kuigi voodi poolest tunnistan et Sheraton trumpab üle ja ka interjöörid ja territooriumid nagu ei paista millegagi eriliselt silma, isegi söögi üle võib vähemalt Egiptuses norida (on paremaid kööke), siis isegi sooduspakkumise minihinna eest selles ketis peatudes koheldi meie peret seal, nagu oleksime väljunud vähemalt kümme korda kallimast autost (ja mitte Sahinast) ning ka maksnud kümme korda rohkem. Kõik sobis, kõik sujus, ja kui kenad armsad lapsed, Madame, ja kas pole täna meeldiv ilm, üldse mitte palav?, ja siia allkiri palun, Sir, kaunist puhkust t e i l e! Check-in nagu läbi sulavõi… Pole siis ime, et Kairo lähedal paiknev Hilton Pyramids Golf Resort on jõukate kairolaste meeliskohti ühe kena päeva veetmiseks basseini veeres. Miski nimelt ei paita egiptlase kergesti haavatavat egot nii hästi, kui just selline rasvaselt (sugugi mitte ebameeldivalt) peale määritav lugupidamine. Tahad tunda end kui Paris Hilton – peatu tema vaarisa katuse all! 😛

(Ja selle hiilgava kommentaari eest ei saa ma isegi tasuta tuba, aga noh, selline see missioonitunne kord juba on – peaasi kui võita veidike populaarsust kasvõi omaenda blogiski. ;-))

***
Marriott International
Maailma suuruselt kolmas hotelligrupp kamandab aimatavalt hotelle nimega Marriott, aga ka Reneissance’i ja – ohoo! – Ritz-Carlton’i kette. Kõik kolm Sharmis kenasti kohal. Marriotti kaks hoonet Naama Bay südames küll väliselt suhteliselt mittemidagiütlevalt, kuid nende veebisaidil käib juba pikemat aega suuremat sorti uue personali värbamine, seega – ehk on uusi tuuli tulekul? Hadabas asuv Reneissance Golden View siiski juba veetleb oma snorgeldamisvõimaluste, kenade vaadete ja ka soodsa asukohaga käidavas kohas, kust omal jalal õhtuti jalutada muud Sharmi kaema. Ning lihvitud teenindusega. Marriott on ka voodisõdade usin osaline, selle kohta ma olen juba postitanud ja veidi uuemalt 2012 võtmes saad lugeda siit:

http://www.sharingtravelexperiences.com/luxury-hotel-bedding/

Ritz-Carlton… noh, need eestlased, kellele see hotell taskukohane oleks, on vististi “too good for Egypt” 😛 kui Right Said Fredi parafraseerida. http://www.youtube.com/watch?v=39YUXIKrOFk Mmm-mm-mm… jne. 😉 Egiptuse seni ainus R-C Sharmis on midagi Pärnu rannahoone taolise, seitsmekümnendate lumivalge minimalismi austajatele, kus just nagu keset rohelist parki puhates ei pruugigi eriti märgata, et hotellis veel keegi peatub. Selline vaikne koht soliidsemale eluväsinud eale. Ning Sharmi kaks kuuldavasti parimat hotellirestorani – itaalia ja jaapani köögiga.

Veel üks R-C, Kairo kõige kompumas asukohas Tahriri serval, kust Hilton tagasivaates väga arukalt 2010. aastal välja kolis, ootab, millal saaks ehitustöödega ometi jätkata…

***
Et olulisemad rahvusvahelised tegijad kõik kiiresti ära katta, siis mainiks järgmiseks ära ka maailma suurima hotelligrupi üldse:

InterContinental Hotel Group

4500 hotelliga Briti omanduses mega-hotelligrupp, mis valitseb brände nimega mh Crowne Plaza, Holiday Inn, InterContinental ja Staybridge Suites.

Crowne Plaza oli pikka aega üks eestlaste lemmikhotelle Sharmis vististi Toptoursi aegadest, kuna pakkus üsna tagasihoidliku hinna eest päris toredat territooriumi ja, noh, andis hästi süüa. Ka sealset snorgeldamisriffi on kiidetud (kuigi kus Sharmis pole). Praegu on see asutus nagu kergelt unustusse vajunud, millest ehk kahju,kui asemele on tulnud rida suht mittemidagiütlevaid. Intercontinental läks Sharmist välja mitu aastat tagasi ja on nüüd tugevamalt kohal Kairos, kus oma kahe hoonega veetleb eeskätt paljusid ärireisijaid.

***
Olles teid niisiis pikalt narrinud hotellidega, milles puhkamiseks, armsad kaasmaalased, tuleb meil enamasti veel jupp aega oma töö  p r o d u k t i i v s u s t  tõsta (ja täiesti häbiasi siinkohal muidugi on, et minu osalus antud asjas on täiesti negatiivne – null produktiivsust! kuigi see-eest muidugi on hinges soe tunne), lõpetakski enne normaalsete perehotellide juurde suundumist siis luksuse ja mugavuse epitoomiga Egiptuses:

Four Seasons Hotels and Resorts

1960ndatel Kanadas asutatud hotellikett, mis mitte ainult et kuulub maailma tipp-luksushotellide hulka, vaid kuuldavasti ka maailma tipp-tööandjate hulka. Pole siis ime, kui selles hotellis teenindaja on teie suhtes nii tähelepanelik, et teist parema väljategemise huvides teiega vesteldes ta liigub vajadusel kasvõi selg-ees. Seasons’ites vastavalt peatuvad peamiselt jõukad ameeriklased, kuigi ka muudest rahvustest maailmaklassi tegijad, seejuures mitte sugugi ainult vene ärikad oma… noh, sõbrannadega, nagu on arvatud, vaid pigem lihtsalt kõrgepalgalised ületöötanud lastega pered. FS on siis ka ainsaimaid hotelle mida ma tean Egiptuses, kus väikelaste jaoks on oma 5* a la carte menüü alates 7. elukuust, mis on neile ka tasuta. Peakokk oma käega tembib tellitud värskelt valmistatud õunapüree just teie imiku maitsemeelele sobivaks! Kuigi numbritoas ootavad juba ka paar purki Gerber segusid ja komplimentaarsed mähkmed. Ahh….

http://www.fourseasons.com/sharmelsheikh/dining/restaurants/arabesque/children_s/
***
Kiiresti üle hüpates on Egiptuses veel kohal nt Fairmont Raffles, mille Swissôtel on ka Tallinnas esindatud; India kett Oberoi, mille püramiidide kõrval asuv Mena House Oberoi on samuti üks küllusliku luksuslikkuse esindajaid, kuid neil on hotell ka Sahl Hasheeshis Hurghada kandis ja kruiisilaev; ning uuemalt on siin isegi üks Tai hotell – 1950ndatel Bangkokist alguse saanud Dusit keti Dusit Thani Lakeview, mis asub moodsas Viienda Asumi ehk Fifth Settlement nimelises, Kairo ringtee ja lennujaama lähistel kõrbesse kerkinud paradiisis villaomanikest jõukatele egiptlastele.
***
Hüppaks siit aga edasi maale lähemale ja kohe otse egiptlaste endi suurima tegija juurde:

Travco
Travco Egiptuses on umbes sama tähendusega nagu oli Intourist kunagi ja on (ilmselt) Estonian Holidays praegu Eestis. Ehk et just nemad on siin see suurim turistide vastuvõtja ja majutaja – ca 2 miljonit turisti aastas ning 52 hotelli kogu Lähis-Idas ja 22 Niiluse kruisilaeva, mis on u 7% kruiisikohtade kogumahust.
Travco kolm hotellibrändi kallimast odavama suunas on Jaz, Iberotel ja Sol-Y-Mar. Kõik oma hinnaga kenasti tasakaalus, eriti Iberotel, mis koondab mõnesid Sharmi läbi aegade soosituimaid asutusi nii teeninduse kui toidu kui muu silmailu või miks mitte olulisemaltki teeninduse hubasuse ja sõbralikkuse poolest. Egiptlased ise majaperemehed! Jaz kõige enam mastaapsele eksklusiivsusele suunatud, Iberotel sõbraliku teenindusega hubasusele, ning Sol-Y-Mar 3-4*tärni kategooria tugev tegija lihtsama ja soodsama majutuse otsijatele.

***
Sunrise Resorts & Cruises

Sunrise, Sentido ja Festival hotellide ja kruiiside operator Egiptuses. Neli hotelli Hurghadas ja kolm Sharmis, neli kruiisilaeva. Veel üks eestlastele müüdav, muus osas eriti mitte silma paistev Egiptuse kett, kus kõik on siiski täiesti OK.
P.S. Kelle käes on nüüd eestlaste seas mõnevõrra popp veepargihotell (Sunrise)Tirana Aqua Park, Sharmi Nabqi linnaosas, mis selle keti loetelus enam ei figureeri?

Reef Oasis, Sentido Hotels / Resorts

http://www.reefoasisresorts.com/

Thomas Cooki reisikonglomeraadi alla kuuluv hotellibränd. “The SENTIDO standards include extended breakfast times, a ‘holiday concierge’ who can arrange an individual holiday programme, relaxing music and atmospheric lighting. The concept is aimed toward discerning singles, couples and small families, who, besides quality and service, also value a health-conscious cuisine and wellness facilities.”
Thomas Cook on üks neid reisikorraldajaid, kelle lennuk, kui te parasjagu Sharmis basseini veeres selitate, on umbes iga kolmas teist üle lendav lennuk (ja umbes iga teine on Thompson), ja ta toob kohale peamiselt inglasi. Vastavalt ka on Reef Oasise ja Sentido brändi hotellid suunatud keskealisele või ka lastega, kuid eeskätt Briti naeltega täidetud rahakotiga inimesele. Organiseeritud ja seltskondlikult (kuid mitte liiga lärmakalt – bingo pigem kui vesiaeroobika!) veedetav päev, kvaliteetne toitlustus, ning kerge “stiff upper lip” terade ja aganate eraldamiseks juba receptionis. Ehk et siinsed teenindajad teavad ise ka, et kett nende põhiklient on britid, muu on rohkem toatäide. 😛

***
Tropicana Group

http://www.tropicanagroupegypt.com/Default.aspx?SID=29&LangID=1

1990ndate uuest turismibuumist alguse saanud kohalik Egiptuse kett, millel 5 hotelli Tropicana ja 3 Premier kaubamärgi all. Veepargidetailidega perehotellide kett, mis eestlastele üldiselt vägagi meeldib, eriti Sharmi üks edukamaid suurhotelle läbi aegade – LTI Tropicana Grand Azure. Kuidas nemad oma enam kui 800 (!) numbritoaga asutuses kliente jätkuvalt nii rahul hoida suudavad, on paras müstika.

Premier Romance ja Le Reve Hurghada poolel Sahl Hasheeshis olevat aga hea valik mesinädalistele ja muudele romantikutele. Eriti esimene on ms hotell, mis ehitati läbipaistvate vannitubade trendi kõrgharjal ;-).


***

Red Sea Hotels

http://www.redseahotels.com/
Veel üks egiptlaste endi kett, mis endale ka ise hotellid ehitab, täpselt sellised, nagu meeldib. Ka puhkajatele meeldib! 14 hotelli Grand, Makadi, Ghazala jm kaubamärkide all. Ketina vähem tuntud, ometigi leiab just nende valikust seda ehedat idamaist 1001 öö interjööri ja elamust ilma lausa Alf Leila disnilike sibulakupliteni laskumata. Kas just teenindus on nii spick-and-span nagu rahvusvaheliste kettide puhul, ma ei tea lubada. Kuid kes idamaist muinasjuttu puhkuse taustaks otsib, siis – otsige siit! eriti klassikalisest Ghazala Gardens hotellist Naama Bay keskuses või uuemast Grand Sharm’ist Hadaba snorgeldamiskaljude veeres.

Muinasjutt jätkub tegelikult märksa võimsamalt Hurghada poolel – sõsarhotellides Grand Makadi
ja Makadi Palace

…eriti aga tahaks selle keti all tähelepanu juhtida 2012. aastal eelmiste kõrval avatud veepargihotellile Sunwing Waterworld Makadi, kuhu kui Eesti lapseperesid ei viida, siis mina igatahes koguneksin protestiks Toompeale, (või kus see Goadventure kontor nüüd ongi):

Võtab ennastki mõtlema, et – kas peab siis iga jumala kord Sharmis puhkama, on ju???

***
Azur hotels and resorts (perekond Hwaidak)

http://www.hwaidak.com/ 

http://www.azur.travel/

Egiptuse üks dünastiaperekondi, kelle valitseda tervelt seitse oma “Beach“-hotelli nagu Giftun Beach, Bel Air Beach, Palmera Beach jms, aga lisaks veel 11 hotelli Azur kaubamärgi all, nt muuhulgas endine Iberotel Arabella, nüüdne Arabella Azur Resort, mis on Hurghada üks erinäolisemaid hotelle juba pikki aastaid, ja kuigi nüüd muidugi valikud järjest laienevad, siis selliseid asukohti aadressiga 23 El Corniche, ehk 3 km linna keskusest, juba juurde ei tule, eks!
Lisaks kuulub perekonnale terve turismindust toetav tootmine ja transport, sh oma põllumajandusfirma Luksori külje all, kus iseenda tarbeks salateid jm värsket kraami kasvatatakse. Paljude Eesti perede lemmik-pelgupaik Kairo kuumuse eest on just selle pere hallatav lihtne (ja suurepärase koduse köögiga) Palmera Beach Resort Kairo külje all El Ain el Sokhnas. Seljakotituristile võiks meeldida nende ajalooline Victoria Kairo südalinnas kesksete kaubatänavate puntras. Hurghadas on hotelle rohkem, ja need ei pruugi hiilata oma värskuse või uudsusega, kuid ühe tubli ettevõtmisega on tegemist sellegipoolest. Arabella Azur Resort:

Citadel Azur – taas midagi romantikutele… Sahl Hasheeshis. 😛 Siia võib oma jahtlaevaga otse treppi, vab! kai veerde sõita, kuigi ei pea muidugi – võib ka lihtsalt vaadata, kuidas teised sõidavad:

P.S. Mis jama see on, et peaaegu kõik mainimist väärivad hotellid Hurghada poolel on (peaaegu) Sahl Hasheeshis? :-???

***
Xperience Hotels

http://www.kiroseiz.com/

Xperience bränd on alles päris uus – asutatud 2011 – kuid selle taga on võimas Egiptuse ehitus-, gaasi- ja tootmiskonglomeraat Kiroseiz Group. Nende Xperience Kiroseiz Parkland on soodne igamehe igaea veepargihotell Naama Bay servas, mis oma Hadaba korallirannas mh rannabungalodes ööbimist pakub, ja uuem ettevõtmine on 2011 avatud Xperience Sea Breeze populaarse Savoy ja siis ka Soho väljaku kõrval.

NB! 2012 sügisel kuuldavasti käivad hütikesi ümbritsevas rannas hoogsad ehitustööd, seega – kannatab ehk puhkusega kevadeni oodata?

***
Baron Hotels & Resorts

http://www.baronhotelsegypt.com/index.asp

Kohalik Sharkia Company for Hotels & Tourists Establishments asutas selle hotelliketi millalgi 1980ndatel, esimeseks hotelliks oli Kairo Heliopolise linnaosa asutaja Baron Empaine’i auks nimetatud Baron Hotel Heliopolis, mis küll ei paista silma eriti millegagi peale selle. et sealt avaneb otsevaade Baroni hindu templist inspireeritud, siiani tühjalt seisvale imepaleele.

Baroni hotelle on küll pelgalt kolm niisiis, kuid Baron Resort ja Baron Palms Sharmis on mõlemad üks selle sihtkoha tippudest kvaliteedi ja pakutava poolest, Savoy ja Hyatti hinnaklassis ja “võistlustasandil”, mis on kohe järgmine pärast Four Seasonit, kuigi siiski kolmandiku kuni poole võrra odavam.

Enam-vähem Tirani saarega kohakuti (lennuvälja taguses rajoonis) paiknev Baron Resort pakub luksuslikke vaateid ja piiiiikkkkka lauget randa ning kui basseinipoiss möödudes nii muuseas palub, kas teie päikeseprillid vajaksid ehk puhastamist ning äkki tohib ta pihustada sortsu jahedat roosivett näo värskendamiseks, siis on teil midagi selle vastu? Külastajate soovile vastu tulles (midagi pole parata!) nüüd ka saadaval üks Sharmi parimaid Premium All Inclusive pakette:

Uuri ise täpsemalt: http://www.baronhotelsegypt.com/baronresortsharm/incform.asp

2013. aastal avatakse Egiptusse veel üks Baron…. Sahl Hasheeshi (ausõna, ma ei otsi seda Hasheeshi meelega välja!)

***
Melia Hotels International

Sol ja Melia brändi hotellid. 1956. aastal asutatud Hispaania börsiettevõte, mis opereerib 350 hotelli 35 riigis. Melia kõrgema ja Sol keskmise mugavustaseme bränd. Sharmis oma taskukohase hinna eest igati viisakad hotellid, mille kohta aga ka palju enamat öelda ei oska. Hispaanlased, noh!


***
Savoy Group / Savoy Hotels & Resorts International

Savoy, Sierra ja Soho-Sharmi väljak. Selle Sharmi tipust ühe populaarseima hotelliettevõtmise kohta on varasemalt juba niigi palju öeldud ja näidatud. Võib siis lihtsalt üle korrata: kõik, mis kulutatakse hoolega kujundatud ja lihvitud Savoys, Sierras ja mis jääb nende kahe hotelli vahele (ehk Soho väljakul) – kõigest sellest oma osa läheb tolle ärilise Bermuuda kolmnurga omanike ehk egiptlasest ja araablasest ettevõtjate tandemi tasku. Ei ole midagi öelda – nutikad vennad. Savoy puhul võiks hetkel siiski ootama jääda juba kaua viibinud remondikest.

***
Järele mõeldes võiks siia veel paar tükki lisada. Kuid et eestlasi neisse taas pigem ei viida, siis… andke aega atra seada!? 🙂

8 kommentaari “Tunne taustu – hotelliketid Egiptuses

  1. Tere.
    Tore ja asjalik kokkuvõte! Tükk tööd ka selle kallal enne tehtud. Aga olime ise just 2nädalakest Hurgadas Makady Bay-s Makady Iberotel Resortis ja peab tõtt-öeldes tunnistama, et üks parimaid hotelle, kus hinna ja kvaliteedisuhe proportsioonis!!!
    Oleme vanad egiptuse hundid ja saame juba hinnangut anda küll.
    Põikasime põgusalt läbi ka El Gounast, aga suurt sotti seal asuvatest hotellidest polnud võimalik saada, kuna aega polnud.
    Kas oskate meile selles osas abiks olla ja mõnd kirjeldust anda, ka randade kohta.

    Tänud juba ette ära!

    1. Tere!
      Tore et jutt Iberoteli kohta siis klapib ka Hurghada poolel. Makadi Bay on jah võiks öelda et Sahl Hasheeshi vanem ja veidi taskukohasem versioon, kus ka palju igati kenasid hotelle. Lennujaamale lähemal ka. 🙂
      Aga El Gouna… tegelikult pole ma ju Hurghada poole asjatundja, siin peaks ehk Trip.ee vm kanali kaudu sealsete eestlaste vm H. fännide poole pigem pöörduma. Ise piilun ma pigem Hurghadast lõuna poole, kus on uued, suurest turismist veel puutumata rannad-külad ning paremad sukeldumis- ja snorgeldamispaigad. Kuid samas, miks ka mitte vahelduseks El Gouna?
      Vaatasin, mis hotelle seal üldse pakutakse, El Gouna on ju üldse väheke eksklusiivsemaks kohaks ehitatud, seega mingisuguseid Sunrise’e/Sunsette ega Tropicanasid seal vaevalt kohtab.

      Sheraton Miramar – Tripadvisoris Nr. 1
      (Tripadvisori) piltide järgi paistab et too El Gouna Sheraton on just selle taseme Sheraton, mida ma siin eespool õhinal kirjeldasin, kus shampoon lõhnab mandariini ja ingveri järele ja voodid on pehmed kui pilv, isegi padjapüüridel on triip sama koha peal – püürid paremat sorti tihedast Egiptuse puuvillast ja kaunistatud sametise paelaga – väga shikk! 😀 Rand on neil ka korralik, avamerest väikse luitega eraldatud, see ehk tuleb tuulise ilmaga pigem kasuks? 9le saarele ehitatud hotell… no põnevust kuhjaga, ühesõnaga, ja Eriti Pehmed Unenäod. Köök paistab ka päris peen. 🙂

      Mövenpick
      Nemad oleks siis too El Gouna eriti hea köögiga hotell, kui on vahet. Sharmi Mövenpickid nt on juba mitu aastat hoopis (saksa) Maritimid, aga oma head köögid on nad siiani tänu võlgu enne sees olnud Mövenpickile, kes standardi paika pani ja (ilmselt) personali välja õpetas. Muidu ka täitsa hubase olekuga, kui ehk et tubade poolel veidi väsinud?
      Go hindu märtsiks vaatasin – u 800-850 eurot ühele hommiku- ja õhtusöögiga tuleks emb-kumb neist esimestest.

      Three Corners
      Belgia kett, mis oli enne Sharmis seal, kus nüüd on Xperience. Välistelt efektidelt tagasihoidlikum ja võib-olla ka hinnalt, selline tiba iseloomutum, kuid muidu ka kvaliteetne tegija. El Gounas paistab on neil lausa kolm eri hotelli. AI paketiga u 700-800 eur/in odavamast kallimani. Three Corners Ocean View neist kalleim, aga oleks ka Abu Tigi esplanaadi lõpus täpselt, vaadetega nii merele kui jahisadamale. Liivaranda viiakse siiski mujale bussiga, kohapeal on laguunirand. Muidu selline vahva ka-araabiapärane hoone ja sisustus paistab, bugenvilleaga pole ka kokku hoitud 🙂 ja hommikust saab süüa laguuni serval vabas õhus. Kena! Kaks Three Corners Rihannat on vist kõrvuti ja rohkem klassikalise perehotelli tüüpi, isegi paar liumäge lastele jne, asukohaga kuskil pisut rohkem sisemaal, kesklinna ja esplanaadi vahel. Valikud, valikud… 🙂 Three Corners lubab ka tasuta Wifit kõikides oma hotellides avalikes ruumides.

      Club Med
      Prantslased. Siin nüüd on selline Tropicanade versioon pranslaste teostuses – aktiivse päevakavaga spordi- ja perehotell, kus tõenäoliselt eriti kaua kellelgi päikesetoolil lesida ei lasta, kutsutakse ikka ka jalga või kätt liigutama! On inimesi kes Club Med’e tõeliselt vihkavad (eriti vanematega koos puhkavad teismelised), aga noh, olemas nad ju on lausa sajakonna hotelliga kõikjal maailmas. Kena jupp avaranda paistab neil käes olevat, et ikka positiivses võtmes lõpetada. 😛 Kuid Go tundub et neid isegi ei müü.

      Hotel Sultan Bey
      Dawar el Omda
      Need kaks idamaise arhitektuuriga hotelli tundub, et on Orascom enda kätte jätnud ja haldab neid ise. Orascom on niisiis Egiptuse koptikristlasest miljardäri Sawirise hiidfirma, mis ongi rajanud terve El Gouna ja lisaks ka Taba Heights nimelise sarnase hotellilinnaku Siinail. Lisaks kuulus Orascomile varem Egiptuse üks kolmest mobiilihiiust – Mobinil, mille nad nüüd 2012 algul küll müüsid 94% ulatuses France Telecomile. Ehk et suur, suur, suur tegija. Kuidas neil see hotellijuhtimine just täpselt õnnestub, ei oska pakkuda, kuigi kindlasti ka täiesti professionaalselt. Sawirise ego ma ei usu et mingit äpardumist kannataks. 😛
      Väikse miinusena minu arust ei ole need hotellid päris avamere ääres, vaid miski laguuni veerest, kuid vähemasti Sultan Bey’st näib viivat laevuke iga 30 min tagant Zaitouna nimelisse randa.
      Go hinnapakkumistes neid kahte ka pole, kuigi nimekirjas on.

      Captain’s Inn
      Tundub üks lihtsamaid ja ehk soodsahinnalisemaid, ja hea asukohaga otse Abu Tig Marina esplanaadi keskel, mis on siis see kõige-kõige promenaad-paadikai El Gounas, kuhu kõik õhtut veetma tulevad. Miinuseks et lähedal asuva ööklubi tõttu lärmakas, randa loomulikult peab kuskile kaugemale sõitma, ja toad on ka üsna lihtsad ja pisikesed, voodid ei näe sugugi mugavad välja. Kuid koduse ilmega ja asukoht niisiis õhtuelu elamiseks igati ahvatlev. 700 eur HB pakett.

      Fanadir ja Mosaique tunduvad olema Captain’s Innile üsna sarnased pisemad, aga täiesti normaalsete avarate hotellitubadega asutused sama esplanaadi veeres, kuid kaugemas otsas, mis on samas jälegi avamerele ja rannale lähemal. Ja väga pikk see esplanaad ka pole. Kuid eestlastele vist jällegi ei müüda. Müüakse aga Area Inn nimelist hotelli Gouna “kesklinnas”, ka 700 eur ja isegi AI seal selle eest. Pildi järgi igati meeleolukas, miks ka mitte… Ja Ali Pasha Hotel samuti Abu Tig esplanaadi alguses, samuti u 700 eur AI. Võib-olla et too Pasha on ikka üks päris pisike hotell, pisikese kivise sisehooviga, kus pisike basseinike, samas kui Arena on siiski juba aia ja rohelusega, kuurordi mõõtu asutus ; -).

      Siin on üks kaart kust kenasti näha: Sheraton esplanaadile lähim ja avamere ääres. Mövenpick jupp maad edasi samuti mere ääres, Club Med õhtusest actionist kõige kaugemal, kuigi ka mere ääres. Orascomi 2 idamaist hotelli koos Sheratoniga lähimad nn kesklinnale ja nende ette jääb kenasti too Zeitouna Beach avamere ääres, kuhu siis saab laevaga: http://www.elgouna.com/map_master.html
      Three Cornerseid sellel kahjuks pole, kuigi nende rand ja veel mõned eri hotellide rannad paistavad sealt ülevalt poolt teiselt poolt Marinat veel. Aga võib-olla tahate vahelduseks hoopis rentida, korterit või villat? http://www.holidaylettings.co.uk/el-gouna/orderby.price/

  2. Veelkord suured tänud kogu kirjeldava sisu eest.

    Samas jäi silma sinu märge Hurgadast lõuna poolepeale jäävate suurest turismist puutumata kohtade osas. Kas oskad miskit kohta sealkandis soovitada? Mis see Marsalam endast kujutab? Huvi pakuvad just ilusad snorgeldamise kohad.

    Ülle

  3. Marsa Alam on Hurghadast sama kaugel kui Kairo, kui mitte kaugemal, siis küll lõuna suunas. Nii et pikk sõit, sina võib küll ka lennuk viia, seal on lennujaam, kuid kas liin hetkel toimib, ma ei tea.
    Kuid poole lähemal on El Quseir, nt Mövenpick el Quseir on selline Nuubia stiilis, kivist majakeste küla. Sharm el Sheikh lehel on sukeldumiskohade kaart ja kirjeldused, sealt võib vaadata, mis imponeerib.

    1. Tere taas, hea innovatsioon palun aita mul valida hotell Dahabis, kas Happy Life Village, Iberotel Dahabeya, Le meridien Dahab, Tropitel Dahab Oasis? Meid huvitab mugav, logelemise puhkus, kus saaks ainult snorgeldada ja päikselist sooja nautida. Samas on ikka natsa oluline ka ilus ja mugav bedroom, kuna oleme kohapeal 2 nädalat.

      Tänud ette.

      1. Nii. Suurepärane valik – Dahab! Palju õnne! :)) Sealsete hotellide suur asjatundja ma muidu pole, kuid n-ö taustateadmiste põhjal arvaksin nii:

        Iberotel Dahabeya, u keskuses
        Iberotel (egiptlaste Travco kaubamärk) on üldse hinna/kvaliteedi suhte poolest hea kett. Hotell on Dahabi ametliku keskuse lähedal, järelikult leiab sealt soovi korral ilmselt hõlpsasti transporti sõitmaks u 2 km kaugusele Dahabi teise ehk meelelahutus- ja poodlemiskeskusesse (nn promenaadile). On nn Dahabi laguuni ääres ehk enam-vähem rõngakujulise lauge ja liivase lahe kaldal, kui kaasa tuleb väikelapsi, peaks see hästi sobima. Samas rivis on veel paar Dahabi soovitusväärsemat hotelli, nagu nt üheks Siinai kõige romantilisemaks hotelliks peetav Hilton Dahab. Hotell paistab ka selline parajalt sissetöötatud vanusega – lopsakas ja roheline. Hubane! 🙂 Ja pole kunagi kuulnud, et Iberotellides toiduga rahul poldaks… Või teenindusega vms. Ootaks nagu igakülgselt tiptopp puhkuseelamust. 🙂

        Le meridien Dahab, u 3 km keskusest
        Jääb samasse kanti nagu Iberotel, kuid veidi kaugemale juba üksildase teejupi äärde. Meridieni juures on juba avameri ja rand natuke kõrgem ja kruusasem.

        Hoone tundub uuem ja disainile on rõhku pandud, samas siis ka veidi lagedam-kivisem-minimalistlikum üldmulje. Kahtlemata kõige trendikam muidu – nt dushiruumid on lageda taeva all välisõhus! toa kõrvale on selline väike intiimne boks moodustatud, väga eksootiline! 😀 Infinity basseinid, mis pole ka vanamoodsalt kahhelkividest, vaid pigem jääb selline naturaalne maakivide mulje. Ka vannitoad on sellised nagu kaljusse tahutud muljega. Toidu kallal nurisemist aga kostab… Natuke oleneb ka sellest, palju kumbki maksab – Meridien näeb ülejäänuist kallim välja, küllap siis on ka puhkajate ootused kõrgemad ja ehk ei suudeta neid täita? Kuulub Starwood gruppi ehk samasse, kuhu nt Sheraton, millega on Egiptuses nii ja naa, aga üldiselt hinda kipuvad küsima eksklusiivse kogemuse eest, kuid pakuvad ütleme et viisakat keskmist toitlustuse, ja teeninduse hoolsuse osas. 😛

        Happy Life Village ja Tropitel Dahab Oasis, u 5 ja 10 km keskusest

        Ükski neljast pole vist tegelikult paha valik, kuid need kaks nüüd asuvad suhteliselt “pärapõrgus” – HLV ligi 10 km Sharmi ja TDO u 5 km Nuweiba suunas. Ja see siin pole Sharm, kus kilomeetrid ei mängi mingit rolli, sest taksosid ja busse lidub edasi-tagasi. TDO teelõigule jääb vähemalt veel mõni lihtsam hostelike ja hotell, ja beduiinide küla, kuna ta jääb Blue Hole’i suunduva tee äärde, kuid HLV on enam-vähem oma tee otsas üksinda. Kui hotellist miski transfeer kuskile viib, siis viib, ja kui ei vii, siis ei vii! 😛 Seda võib muidugi ka eeliseks lugeda – olenevalt soovidest! 🙂 Nt kaljud taustaks on ju seda maalilisemad ning kui muust elust ja kärast eralduda soovitaksegi… miks ka mitte!

        Happy Life on muidu selline omamoodi “paradiis eikusagil!, mida on minu arust kiidetud juba väga pikki aastaid. Toad/vannitoad on võibolla siin kõige lihtsamad, kuid piltide järgi tundub, et neil on üks kõige fantastilisemaid oma riffe, mida Siinail asuva hotelli puhul võib tahta. Harilikult näeb fotosid sellistest kaladest ja elukatest kusagil 500 km Hurghadast lõunas. Vaatan just praegu ja… väga imponeeriv! Paar veeliumäge on ka, mida teiste hotellide puhul ei täheldanud. Selline eeskätt toast väljas aja veetmisele ja looduse ilu nautimisele orienteeritud hotellike siis, pakuks. Tundub, et vägagi püüdlik teenindus ja toitlustus.

        Tropitel… kuna Tropitel Naama Bay on see suur monstrum Naama Bay keskuses, kus asub Buddha Bar ja mis peaaegu mitte millegi muuga silma ei paista, siis nagu ei oska ka sellest Dahabi Tropitelist midagi erku oodata. Kuigi oletatavasti on muidu igati viisakas hotellike. Visuaalselt nagu kah ei paku eelmistele midagi juurde.

        Minul ka oleks raske siit valida… Tropiteli ehk jätaks välja, aga ülejäänud kolm…? Iberotelil kahtlemata hea asukoht ja mõnus liivarand. Igakülgselt mugav ja piisavalt hubane. Le Meridien… trendikas ja uudne. Juba need välisõhus dushikambrikesed oleks huvitav järgi proovida 😛 kui need ikka kuuluvad iga toa juure (või ainult mõne paremat sorti toa juurde, seda peaks täpsustama). Toad on ka kenad ja mõni päris suur kohe. Õue poolelt on ehk natuke lage, aga ainult ülejäänutega võrreldes, eks ta ole uuem jne. Kolmest ehk kõige enam luksuselamuse poole pürgiv.

        Happy life – parimaid loodusvisuaalseid elamusi saaks ehk siit, ja kui kaasas on lapsi, siis liumäed kindlasti rõõmustaks neid rohkemgi kui liivarand. Snorgeldamine!! Üks pilt on kellegi jalgadest põlvedeni vees, ja ümber on suured kalad! Tasuta transfeerid viivad Dahabisse… palju seal siis ikka käia jaksab? Kõige romantilisem? 😀

  4. Igati suur tänu abi eest, nüüd kaalun, mõõdan ja teen valiku, nagu ikka tuli üks küsimus veel, kas ma saan sinna sõita ilma viisata? mälu järgi sai vist ainult Siinai ps-le ilma viisat ostmata, kui ütlen, passikontrollis, et olen 2 nädalt ainult Dahabis??

    1. Jah kuni 14 ööpäeva, loodetavasti mahute selle sisse.

      Igaks juhuks – kui jääte kaheks nädalaks ja tekib teatav üksluisus hotellileivast vms, siis Dahabis on üpris kuulus nn “saksa pagar”, mis on nii popp, et nad kunagi tarnisid isegi Sharmi kulleriga, ja nüüd on neil Sharmis filiaalike. Täisterasepiku taolist asja ja isegi rukkileiba saab sealt! 🙂

      http://ralphsgermanbakery.com/bread/

      neil on ka konkurent, aga seda ma nüüd tõesti ei tea, kumb on algupärasem või parem. igatahes valikut jätkub 😀
      http://leilasbakery.com/bakery/

      Üks suhteliselt tõhus kaart ja infosait ka:

      http://www.dahab-info.com/citymap/index.html

      kolm soovitet hotelli jäävad sel kaadil vasakule Dahab Lagooni rajooni (Happy Life 10 km kaugusel mõistagi jääb kaardilt välja, kuid samasse suunda). Ööelu- ja ärikeskus on Masbat – paremalt teine kui hiirekesega kaardil ringi liikuda. Vahemaa Lagooni ja Masbati vahel u 3-4 km. Või google maps kus saab hotelli nime järgi otsida ja seejärel soovi korral suurendada kasvõi hotelli asendiplaanini välja 🙂
      https://maps.google.com.eg/

Lisa kommentaar